Denizde 50 milyon dolar kota engeline takılıyor

Düzenleyen:
Denizde 50 milyon dolar  kota engeline takılıyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye, Akdeniz’deki en uzun sahillerden birine sahip olmasına rağmen, orkinos avcılığında AB’nin kota engeline takılıyor. Tunus seviyesine bile gelsek, bugünkü ihracatımızı ikiye katlayarak 100 milyon dolara ulaşacağız

Fikret Çengel

Denizlerin en değerli ürünü orkinosta haksız kota dağılımı, Türk balıkçılarının ve ihracatçıların elini kolunu bağlıyor. Avladıkları orkinosların büyük bölümünü Japonya’ya ihraç eden balıkçılar, Akdeniz’de avlanma kotasının yarısından fazlasının AB ülkeleri tarafından paylaşılması ve Türkiye’ye tanınan kotanın düşük kalmasından dertli. Yıllardır bu konuda mücadele verdiklerini belirten İstanbul Su ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, haksızlığın ortadan kaldırılması için sektörün gayretinin yeterli olmadığını, devletin mutlaka kendilerine destek vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin Akdeniz’deki sahillerinin birçok ülkeden daha fazla olmasına rağmen, avlanma kotasının Libya, Tunus, Fas gibi ülkelerin bile altında kalmasını “haksızlık” olarak niteleyen Sagun; kotaların, Atlantik Okyanusu ve komşu denizlerdeki orkinos (tuna) balıklarını korumaktan sorumlu, hükûmetler arası balıkçılık kuruluşu ICCAT (Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu) tarafından, üç yılda bir belirlendiğini söyledi.
LOBİ ÇALIŞMASI ŞART
Bu yıl Kasım ayında Fas’ta yapılacak ICCAT toplantısında kotaların yeniden belirleneceğine dikkat çeken Sagun “2017 yılı için toplam avlanma kotası 22 bin 695 ton. Bunun yüzde 59’u AB ülkelerine ait. Fas, bu kotadan yüzde 9,48, Tunus yüzde 7,8, Libya yüzde 6,9 pay alıyor. Ülkemizin payı ise yüzde 4,15 civarındadır. Bu haksızlığın giderilmesi için yıllardır mücadele veriyoruz, ancak ne yazık ki yalnız kalıyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye’nin kotasının artırılması için yumruğunu masaya vurmalıdır. Çünkü ICCAT, politik düşünceler ile hareket eden bir kuruluş. Cezayir bunu yaptı ve etkin bir lobi çalışmasıyla ekstra kota alarak bin tonun üzerine çıktı. Bu sorun sadece Türk balıkçılarının meselesi değil, millî bir meseledir. Tarım Bakanlığı, Dışişleri ve Ekonomi bakanlıklarıyla güç birliği yaparak bizim arkamızda olsunlar. Türkiye’nin kotasının yüzde 7-8’lere ulaşması hâlinde, yılda 35-40 milyon dolarlık artı döviz girdisi sağlar, 100 milyon dolar seviyesine rahatlıkla ulaşabiliriz” dedi.
BİZDEN KORKUYORLAR
Türk balıkçılık sektörünün bugün geldiği durumun AB’li rakiplerini korkuttuğunu ifade eden Sagun “Türkiye, AB’nin en büyük üretici ve ihracatçı ülkelerinin başında geliyor. Bütün engellemelere rağmen, geçen yıl 55 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Bu kotalar bize yetmediği için, ihraç etmek amacıyla dışardan avlanma kotası satın almak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Denizde 50 milyon dolar  kota engeline takılıyor

TÜRKİYE’NİN ORKİNOS İHRACATI 55 MİLYON DOLAR CİVARINDA BULUNUYOR. AKDENİZ’DEKİ KOTANIN SADECE YÜZDE 4’Ü TÜRKİYE’YE VERİLMİŞ DURUMDA

BÜYÜK HAKSIZLIK

Ahmet Tuncay Sagun “Kota dağılımında Türkiye’ye büyük bir haksızlık yapılıyor. Kararların alınmasında lobi gücü hâkim. Cezayir, etkin lobi çalışmasıyla ekstra kota aldı” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...