‘Hayme Ana’ için unutulmaz anma

Düzenleyen:
‘Hayme Ana’ için unutulmaz anma

YAŞAM Haberleri

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi olan ve “Devlet Ana” diye tanınan “Hayme Ana” için Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 736’ncı defa anma töreni düzenlendi.

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin babaannesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi olan ve “Devlet Ana” diye tanınan “Hayme Ana” için Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 736’ncı defa anma töreni düzenlendi. Tören, Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve diğer protokol mensuplarının Hayme Ana’nın türbesini ziyaret edip, dua okumasıyla başladı. Hayme Ana’nın, Türk tarihinde adına türbe yaptırılan ilk kadın olduğunu hatırlatan Vali Nayir, “Hayme Ana cihan hakimiyeti kuran büyük Osmanlı İmparatorluğu’na can veren anadır. O, bizlere bıraktığı engin tarihî mirası ile göğsümüzü kabartan anamızdır. Tarihimizin temel taşlarından biri olan Hayme Ana’yı, bu büyük Türk kadınını, ilk çadırın kurulduğu günden bugüne kadar canlarını veren şehitlerimizi ve ahirete irtihal etmiş olan bütün gazilerimizi ve Türk analarını, yâd ediyor, onlara Allah’tan rahmet diliyor ve ruhları şad olsun diyorum” dedi. Vatandaşların da katıldığı etkinlikte, Karesi Atlı Okçuluk ve Savaş Sanatları Ekibi, Bursa Kılıç Kalkan Ekibi ile mehter takımı gösteri sundu. Son olarak Mehteran Bölüğü eşliğinde Söğüt’e temsilî göç yürüyüşü yapıldı. Ertuğrul Gazi “Devlet Ana’’ diye de anılan annesi ‘’Hayme Ana’’yı, öldüğünde Çarşamba’da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892’de büyük ninesi Hayme Ana’nın kabrinin üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...