Arakan'da 3 günde 3 bin müslüman öldürüldü

Düzenleyen:
Arakan'da 3 günde 3 bin müslüman öldürüldü

DÜNYA Haberleri

Myanmar’ın Arakan bölgesindeki katliamdan kaçmaya çalışan Rohingyalı Müslümanlar, Bangladeş sınırına akın etti. Ancak sınıra asker yığan komşu ülke, Müslümanların girişine izin vermiyor

Myanmar’ın Arakan eyaletinin Maungdaw bölgesinde bütün dünyanın gözü önünde Müslümanlar katlediliyor. Olayların fitilini, cuma günü eş zamanlı olarak 30’a yakın polis ve sınır karakollarına düzenlenen saldırılarda 12 güvenlik görevlisinin öldürülmesi ateşledi. Saldırıların ardından Myanmar Ordusunun bölgede başlattığı operasyon, Budist rahiplerin de katılımıyla Müslüman katliamına dönüştü. Buthidaung, Maungdaw ve özellikle Rathedaung bölgelerinde Rohingyalı Müslümanlara ait 700’dan fazla ev, cami, Kur’an kursu-medrese, okul ve dükkân yakıldı. Çıkan olayların ardından çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 3 bin Arakanlı Müslümanın öldüğü 1000’den fazla yaralı olduğu bildiriliyor. Şiddet olayların her geçen gün artması üzerine 100 bine yakın Arakanlı Müslüman, komşu ülke Bangladeş sınırına akın etti. Yaklaşık 20 bin Arakanlının komşu ülkeye geçmesi üzerine Bangladeş sınıra asker yığdı. Bunun ardından yaklaşık 60 bin Arakanlı Müslüman, Banbardan bölgesindeki sahipsiz topraklarda sıkışıp kaldı. 
EN BÜYÜK VAHŞET
3 günde 3 bin Müslümanın katledildiğini belirten Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug, “Arakan’da son günlerde Müslümanlara karşı ordu mensuplarının yaptığı katliamlar 2012 ve geçen yıl ekim ayında yaşananlardan kat kat daha fazla. Durum hiç bu kadar kötü olmamıştı. Arakan’da yaşanılan yavaşlatılmış bir soykırım ile karşı karşıyayız” dedi. Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan önderliğindeki Arakan Danışma Komisyonunun raporunun sunulmasıyla söz konusu saldırıların gerçekleştirilme zamanının bir tesadüf olmadığının vurgulandığı açıklamada, “(Saldırılar) Komisyonun Rohingyalara vatandaşlık, serbest dolaşım, sağlık ve eğitim hizmetleri, insani yardım ve basına erişim hakkı tanımayı öngören tavsiyelerini baltalamak için hesaplanmış saldırılardır” denildi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...