Atatürk Barajı bile serinletemedi

Düzenleyen:
Atatürk Barajı bile serinletemedi

Ekonomi Haberleri

Bölgedeki kaçak elektrik kullanımı son 5 yılın zirvesine çıkarken, dünyanın altıncı büyük barajı olan Atatürk Barajı’nın 6 aylık elektrik üretimi 5,7 milyon insanı serinletmeye yetmedi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde elektrik tüketimi kaçak elektrik kullanımıyla devasa boyutlara ulaştı. Kaçak kullanım oranı her yıl sürekli artış gösterirken, 45 dereceyi bulan sıcaklıklarla birlikte tarımsal sulama ve klima kullanımına bağlı olarak kaçak elektrik tüketiminde rekor artış yaşanıyor. Öyle ki 6 ilin elektrik tüketimi İstanbul’a kafa tutarken, dünyanın altıncı büyük barajı olan Atatürk Barajı’nın 6 aylık elektrik üretimi 5,7 milyon insanı serinletmeye bile yetmedi. 
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik’in (DEDAŞ) verilerine göre en çok kaçak elektrik Şanlıurfa başta olmak üzere sırasıyla Mardin, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Siirt illerinde kullanılıyor. Yaz aylarında havaların oldukça sıcak olması sebebiyle tarımsal sulamanın yanında vatandaşlar serinleme ihtiyacını gidermek için gece uykuda olunan vakit de dâhil olmak üzere klima kullanımını sıkça tercih ediyor. Bölgenin en sıcak günlerinin görüldüğü bu dönemde elektrik tüketimi de son 5 yılın en üst seviyesine ulaşmış durumda. Bölgedeki 5 ilin bir ayda kullandığı enerjiyi ise sıcaklığın doruk noktaya ulaştığı Şanlıurfa’nın hemen hemen tek başına kullanması dikkati çekti.
Sıcaklığın artışına paralel olarak enerji tüketiminin de arttığını söyleyen DEDAŞ Şanlıurfa İl Müdürü Osman Hondu, bölgedeki 6 ilin hemen hemen İstanbul kadar da elektrik tükettiğini vurguladı. Elektrik tüketiminin her geçen yıl artığına dikkat çeken Hondu “Atatürk Barajı’nın 2017 yılının ilk 6 ayındaki üretimi 2 milyar 334 milyon kilovatsaattir. Biz bölgedeki 6 il olarak 1 ayda 2 milyar 550 milyon kilovatsaat enerji çekmişiz. Atatürk Barajı’nın 6 aylık üretiminden daha fazlasını sadece 6 il bir ayda tüketmiş durumdadır. Şanlıurfa’da bu iller içerisinde geçen ay 1 milyar 64 milyon kilovatsaat ile bütün zamanların en yüksek tüketim tutarına ulaşmıştır. Anadolu’daki 3 ilin bir yılda çektiği elektrik tüketimini Atatürk Barajı tek başına 6 ayda üretiyor biz ise onu DEDAŞ olarak 1 ayda tüketiyoruz” diye konuştu.
Enerji tüketimi konusunda Türkiye’nin en önde gelen kentlerinin bölgede bulunduğunu aktaran Hondu “Türkiye’deki 21 elektrik dağıtım şirketi arasında en fazla tüketim gerçekleştiren ikinci dağıtım şirketiyiz. Ağustos ayında da günde 38 milyon kilovatsaat ile de yeni bir rekor kırdık. Şanlıurfa yeni bir rekor kırdı. Elektrik tüketiminin fazla oluşunda sıcaklık dolayısıyla aşırı tarımsal sulama ile had safhada olan klima kullanımı en büyük rolü oynuyor” dedi. 

Kaçak kullanım oranı %90’lara yaklaşıyor 

Dağıtım hizmeti verilen iller arasında oransal olarak en fazla kayıp kaçak elektrik kullanımı yüzde 86,1 ile Mardin’de gerçekleşti. Bu kenti kayıp kaçak elektrik kullanımı bakımından yüzde 80,4 ile Şırnak, yüzde 75,3 ile Şanlıurfa, yüzde 72,6 ile Diyarbakır, yüzde 67,6 ile Batman ve yüzde 40,64 ile Siirt izliyor.

İLLERİN NÜFUSU
¥ Şanlıurfa : 1,9 milyon 
¥ Diyarbakır: 1,6 milyon 
¥ Mardin: 796 bin 
¥ Batman: 576 bin 
¥ Şırnak: 483 bin 
¥ Siirt: 322 bin 
¥ İstanbul: 14,8 milyon 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...