İran'dan Kerkük'e referandum resti: Karar kışkırtıcı, uyarıyoruz, katlanamayız

Düzenleyen:
İran'dan Kerkük'e referandum resti: Karar kışkırtıcı, uyarıyoruz, katlanamayız

DÜNYA Haberleri

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna katılma kararı alan Kerkük İl Meclisi'ne İran'dan rest geldi: Tehlikeli ve kışkırtıcı. Uyarıyoruz, bölgede yeni krizlere katlanamayız.

İran Dışişleri Bakanlığı, Kerkük İl Meclisi'nin Irak Bölgesel Yönetimi tarafından 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumuna katılma kararını, " tehlikeli ve kışkırtıcı" bir eylem olarak değerlendirdi.

"KARAR YANLIŞ"

Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi tarafından yapılan yazılı açıklama, Kerkük İl Meclisi tarafından dün alınan kararın Irak'ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarını ihlal eden " yanlış" bir karar olduğu savunuldu.

"UYARIYORUZ, KATLANAMAYIZ"

Açıklamada, "Uyarıyoruz, bölgede ve Irak'ın komşuluğunda yeni krizlere neden olabilecek herhangi bir eyleme katlanamayız" denildi.

"TEHLİKELİ VE KIŞKIRTICI"

Alınan kararın "Tehlikeli ve kışkırtıcı" bir adım olduğu kaydedilen açıklamada, "Tüm taraflar Irak anayasasına bağlı kalıp, ihtilaflarını diyalog ve yasal yöntemlerle hal etmel " ifadelerine yer verildi.

BÖLGE ÜLKELERİ BAĞIMSIZLIĞA KARŞI

Bölge ülkeleri İran, Irak, Suriye ve Türkiye gibi ülkeler olası bir referanduma karşı. Çünkü olası bir Kürt devletinin küresel güçlere alan açacağını düşünüyorlar.
Kürtlerin bağımsızlığının sadece ülkeler arasında değil, bölgedeki etnik ve dinsel topluluklar arasında da bir krize yol açması kuvvetle muhtemel. Bağımsızlık yeni bir etnik savaşın fitili ateşleyebilir. Referandumun Bağdat ile Erbil arasında bir Kürt-Arap etnik savaşını tetikleyebileceğini düşünenler de fazla.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...