Kurban için 30 bin kişilik takviye

Düzenleyen:
Kurban için 30 bin kişilik takviye

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de 4 milyon kurbanlık satılması öngörülürken, bu bayramda en zorlu görev yine kasaplarda. Bir aylık kazançlarını 3 günde elde etmek için Anadolu’dan İstanbul’a her yıl 30 bin kasap geliyor.

Cabir Turğut 

Türkiye’nin her tarafında kurulan yüzlerce hayvan pazarında toplam 4 milyon adet kurban satılması hesaplanırken, Ziraat Odaları Birliğinin verilerine göre; herşey dâhil bayram ekonomisinin 17 milyar lirayı aşması bekleniyor. Anadolu’nun değişik bölgelerinden büyük kentlere getirilen hayvanların yüzde 70’i satılırken, kurban ibadetini gerçekleştirmede en zorlu görev yine kasaplarda olacak.
Türkiye genelinde 1 milyon büyükbaş, 2,5-3 milyon da küçükbaş hayvanın kurban edilmesi bekleniyor. Bayram tatilinin uzamasıyla birlikte ekonominin çarklarının hızla döndüğü piyasada belediyelerin kesim alanları sayesinde işleri kolaylaşan kasaplar da çifte bayrama hazırlanıyor. Bir aylık geliri üç günde elde etmek için binlerce kasap büyük kentlere göçüyor. Sadece İstanbul’da 30 bine yakın kasap görev alacak. 
ANADOLU’DAN İSTANBUL’A AKIN
Kurban piyasasının merkezi sayılan İstanbul’a Anadolu’dan kasap akını sürüyor. Kasapların birçoğu belediyelerin hazırladığı kesim alanlarında görev alacak. Bu yıl İstanbullulara hizmet verecek 30 bin kasabın yarısı ruhsatlı olacak. Diğerleri ise kurs almış kasaplardan oluşacak. Yetkililer, son yıllardaki uygulamalar sayesinde bu yıl kaçak kesimlerin ciddi oranda azalacağına da dikkat çekiyor.
KESİM ÜCRETLERİ BELLİ OLDU
Sağlık standartlarına ve dini vecibelere uygun şekilde kurbanlık kesim ücretleri de belli oldu. Mezbahalarda büyükbaş hayvan kesim ücretleri 250 ila 300 lira, küçükbaş hayvan kesim ücreti ise 40 ila 100 lira arasında değişiyor. İstanbul’daki kurbanlık kesim ücretleri ise ilçelere göre farklılık gösterebiliyor. Belediyelerin tahsis ettiği kesim yerlerinde de fiyatlar birbirine yakın durumda.

Ehil olanları tercih edin

Gazetemize konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, vatandaşları kurbanlarını ehil kasaplara kestirmeleri konusunda uyardı. Palandöken “Her bayram yaşamak durumunda kaldığımız kurban kazalarının önüne geçmek için sertifikalı ve bu işi bilen kasapları tercih edin. Hayvanlara eziyet etmemek adına kaliteli bıçakların kullanılmasını son derece önemli buluyorum. Ehil kasaplar sayesinde kurban derilerinin ziyan olmasının önüne de geçebiliriz” dedi. Palandöken, bu yıl kurbanlık sayısı baz alındığında piyasa hareketliliğinin 10 milyar lirayı aşacağı bilgisini de sözlerine ekledi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...