180 bin kişiye ‘güneş’ten iş

Düzenleyen:
180 bin kişiye ‘güneş’ten iş

Ekonomi Haberleri

Türkiye’nin güneş santrali kurulu gücünün 2023’e kadar 850 megavattan 5 bin megavata çıkarılması hedefleniyor. Bunun için yaklaşık 180 bin kişilik insan kaynağı gerekiyor

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında atağa kalkan Türkiye, bunun meyvesini birçok alanda toplayacak. Türkiye Bilimler Akademisi Enerji Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. İbrahim Dinçer, ülkede mevcut durumda 850 megavat seviyesinde bulunan güneş enerjisi kurulu gücünün, 2023’e kadar 5 bin megavata çıkarılmasının hedeflendiğini belirterek “Güneş enerjisi santralinin kurulumunda 1 megavat başına 33 kişilik, üretiminde aynı değer için 10 kişilik iş gücü ihtiyacı oluşuyor. Türkiye’nin 5 bin megavatlık kurulu güce ulaşması için bu alanda yaklaşık 180 bin kişilik insan kaynağı gerekiyor” dedi.
ALTYAPI ÖNEMLİ
Dinçer, Türkiye’de son yıllarda güneş enerjisi sektöründe büyük yatırımlar yapıldığını belirterek “Güneş enerjisi santrali kurulum maliyeti, kilovatsaat başına nitelik ve kaliteye bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte ortalama 4 bin 350 lira olarak hesaplanıyor. Türkiye’nin güneş santrali kurulu gücünün 850 megavattan 5 bin megavata çıkarılabilmesi için, 18 milyar lira civarı yatırım yapılması gerekiyor. Bu hedef kapsamında çok yönlü çalışmalar yapılıyor. Hedeflenen kapasite için teknolojik altyapının kurulmasına da ihtiyaç var” ifadesini kullandı.
NİTELİKLİ İNSAN ŞART
Dinçer, enerji sektöründe teknolojiyi anlayan, uygulayabilen, verimli ve kaliteli hizmet üretebilen iş gücüne ihtiyaç olduğunu belirterek “Teknolojik değişikliklere şirketlerin uyumu, teknoloji üretimi ve transferi gibi kritik faaliyetler, içinde teknoloji eğitimi de bulunan nitelikli insan gücü yetiştirme programlarıyla sağlanabilir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...