Takım oyununu seven forvet

Düzenleyen:
Takım oyununu seven forvet

SPOR Haberleri

Soldado, iyi bir bitiriciliğe sahip, top dağıtmayı seven, pas ve takım oyununa yatkın bir forvet oyuncusu. Son vuruşlarda doğal bir beceriye sahip. Tek dezavantajı yaşadığı ciddi sakatlık

> Hilmi Hakan Kahraman
hhkahraman@trscouts.com

Futbola doğduğu şehir Valencia’da Don Bosco takımında başlayan Roberto Soldado, 15 yaşında Real Madrid B takımına transfer oldu. B takımındaki etkili oyunu ve attığı goller onu A takıma taşıdı ve 28 Eylül 2005’te sadece 6 dakika sahada kaldığı maçta Olimpiakos karşısında galibiyeti getiren golü atarak adından söz ettirmeye başladı. Sezonun geri kalanını Real Madrid B takımında 2. ligde geçiren Soldado sezonu 19 gol ile tamamlayarak ne kadar kaliteli bir forvet olduğunu gösterdi. 
2. ligde attığı gollere rağmen, Soldado’nun Real Madrid’in derin forvet rotasyonunda forma şansı bulması zordu ve 2006-2007 sezonunun başında La Liga ekiplerinden Osasuna’ya kiralandı. Sonraki yaz tekrar Real Madrid’e dönen Soldado için 2007-2008 sezonu hayal kırıklığıyla sonuçlandı. Ruud van Nistelrooy, Gonzalo Higuain ve Raul Gonzalez gibi yıldız forvetlerin arkasında forma şansı bulamayan Soldado, sezonu sadece 5 maça çıkarak noktaladı. Kariyerinde yeni bir sayfa açmak isteyen Soldado, 2008 yazında 6 milyon avro karşılığında Madrid’in bir başka ekibi Getafe’nin yolunu tuttu. Getafe tarihinin La Liga’daki en golcü oyuncusu olmayı başardı. 2 sezonu 33 gol ve 15 asistle tamamladı. Valencia, Barcelona’ya giden yıldız golcüsü David Villa’nın yerini Soldado ile doldurmaya karar verdi ve Soldado, Temmuz 2010’da 10 milyon avro bonservis bedeli ile, doğduğu şehrin takımı Valencia’ya transfer oldu. 
İlk sezonunda harika bir performans ortaya koydu ve toplamda kaydettiği 25 gol ve 8 asistle takımını Şampiyonlar Ligi’ne taşımayı başardı. İkinci sezonunda da 27 gol 6 asist yapan Soldado, takımını bir kere daha Şampiyonlar Ligi’ne soktu. Geçen iki müthiş sezonun ardından Roberto Soldado Avrupa’nın en iyi forvetleri arasında gösterildi. Valencia’da sürekli yükselen grafiği üçüncü ve son sezonunda da devam etti ve 2012-2013 sezonunu toplamda 30 gol ve 5 asistle tamamladı. Soldado böylece kariyerinin en parlak üç sezonunu geride bıraktı ve Avrupa’nın birçok dev kulübünün de radarına girdi. Ve İngiliz devi Tottenham, Ağustos 2013’te tam 30 milyon avro bonservis bedeli ile Roberto Soldado’yu renklerine bağladı.  Her ne kadar ilk maçında gol atmayı başarıp Tottenham taraftarını heyecanlandırsa da sezonu ligde 6, UEFA Avrupa Ligi’nde ise 7 golle tamamladı. Soldado, Premier League’deki ikinci sezonunda adeta dibe vurdu ve sezonu ligde 1, UEFA Avrupa Ligi’nde 2 golle tamamlayarak İngiltere kariyerinin sona erdiği sinyallerini vermiş oldu. Mart 2014’de The Telegraph gazetesi tarafından sezonun en kötü 10 transferi arasında gösterildi. 
Villarreal, 16 milyon avro bonservis bedeli ile Soldado’yu renklerine bağladı. UEFA Avrupa Ligi’nde yarı finale yükseldikleri 2015–2016 sezonunu 8 gol ve 15 asistle tamamladı. İşler Soldado için yoluna girmeye başlamıştı ki geçtiğimiz sezonun başında ön çapraz bağları yırtıldı. Sezonu sadece 10 maçla tamamlarken 4 gol ve 4 asist kaydetti. Soldado, İspanya Millî Takımı formasını Konfederasyon Kupası dışında hiçbir üst düzey turnuvada giymeyi başaramadı. Oynadığı 13 maçta 7 gol attı.
Soldado, iyi bir bitiriciliğe sahip, top dağıtmayı seven, pas oyununa yatkın bir forvet oyuncusu. Son vuruşlarda doğal bir beceriye sahip ve bunu attığı gollerin hemen hepsinde görmek mümkün. Onu özel kılan bir başka özelliği de takım oyununa çok yatkın olması. Etrafındaki arkadaşlarını oyuna sokmayı başaran Soldado, çok önemli asist rakamlarına da ulaştı. TrScouts olarak, sakatlıkların etkisini atlatmış olması durumunda Fenerbahçe’ye katkı vereceğini düşünüyoruz. Ancak eski Soldado’yu sahada görebilecek miyiz? Bunu zaman gösterecek.
Not: TrScouts İspanya gözlemcisi Mert Esmeroğlu’na katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

KÜNYESİ: 
Doğum Yeri:
Valencia (İspanya)
Doğum Tarihi:
27.05.1985 (32 yaşında)
Boy - Kilo:
1,80 m - 72 kg
Mevcut Piyasa Değeri:
8 milyon €
Maksimum Piyasa Değeri:
30 milyon € (2013)
Kariyer:
Takım Sezon Maç Gol
R. Madrid B 2002–06 120 63
R. Madrid 2004–08 27 4
Osasuna 2006–07 44 13
Getafe 2008–10 66 33 
Valencia 2010–13 141 82 
Tottenham 2013–15 76 16
Villarreal 2015–17 55 12 
İspanya 2007 - 12 7 
 
Artıları: 
∂  Son vuruş becerisi
∂  Pas oyununa yatkınlığı ve takım arkadaşlarına servis yapabilmesi
∂  Uluslararası turnuvalarda tecrübesi
∂  Takım oyununa katkısı
∂  Santrfor standartlarına göre yüksek olan top tekniği
 
EKSİLERİ: 
∂ Geçtiğimiz yıl çok ciddi bir sakatlık geçirmiş olması
∂ Son dört sezonunun beklentilerin çok altında geçmesi
∂ Ülke dışında adaptasyon problemi yaşaması
∂ İspanyol oyuncuların ülkemize alışmasının nispeten zor olması
Düzenleyen:  - SPOR
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...