İhracatçılardan ‘bayram şekeri’

Düzenleyen:
İhracatçılardan ‘bayram şekeri’

Ekonomi Haberleri

Ağustos ayında dış satım bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12 arttı. Siyasi gerilim yaşanan Almanya yine en çok ihracat yapılan pazar oldu.

İhracat, ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,9 artarak 12 milyar 439 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre; yılbaşından bu yana ihracat, yüzde 10,7 artış ile 102,5 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat, yüzde 7,8 artışla 151,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ağustos ayında 1 milyar 836 milyon 87 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisi, bu sonuçla en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Bunu 1 milyar 679 milyon 93 bin dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar 461 milyon 364 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti.
EN FAZLA ARTIŞ GEMİ SEKTÖRÜNDE
Ağustos ayında en fazla ihracat artışı, yüzde 179,4 ile gemi ve yat, yüzde 70,5 ile zeytin ve zeytinyağı sektörlerinde kaydedildi. Geçen ay Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 83’ünü gerçekleştiren sanayi grubunda 2016’nın aynı ayına göre yüzde 12,9’luk artışla 10 milyar 324 milyon 800 bin dolarlık ihracat yapıldı. Aynı dönemde toplam ihracatın yüzde 13,4’ünü oluşturan tarım grubunda yüzde 2,6’lık artışla 1 milyar 669 milyon 787 bin dolarlık, toplam ihracattan yüzde 3,6 pay alan madencilik grubunda ise yüzde 29,1’lik yükselişle 444 milyon 900 bin dolarlık ihracat kaydedildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, tüm İslam âleminin Kurban Bayramını kutlayarak “Mübarek Kurban Bayramının mutluluğuna bir de ihracatımızdaki artışın eklenmesi deyim yerindeyse çifte bayram yaşamamıza vesile oldu. İhracatçılarımız milletimize ‘bayram şekeri’ hediye etti” dedi. 
TÜM EKONOMİK GÖSTERGELER İYİ
2016 yılı Kasım ayında bu yana ihracatta artış açıkladıklarını belirten Büyükekşi “Ağustos ayını da artışla kapattık. Yılın geriye kalan 4 ayında da ihracatımızın artarak 155 milyar dolarlık hedefimize ulaşmayı bekliyoruz” diye konuştu. Sadece ihracatın değil tüm makroekonomik göstergelerin iyiye gittiğini ifade eden Büyükekşi “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi ekonomi alanında tüm göstergeler yükselişi, gelişmeyi, ileriye doğru gidişi işaret ediyor. Daha da ileri gitmememiz için hiçbir sebep yok” şeklinde konuştu. 
ALMANYA LİDERLİĞİNİ KORUYOR
Önceki aylarda olduğu gibi Ağustos ayında da en çok ihracat gerçekleştirilen ülkenin Almanya olduğunu ifade eden Büyükekşi “Almanya’ya Ağustos’ta 1 milyar 310 milyon dolar ihracat yaptık. Böylece Ağustos ayı ihracatımızın yüzde 10’dan fazlasını Almanya’ya gerçekleştirdik. Bir önceki yıla göre yüzde 11,3 oranında da bir artış yakaladık. Ağustos ayında siyaset sahnesinde yaşanan sorunların ihracatımıza yansımamış olması son derece sevindirici” diye konuştu. Almanya’yı Irak, İngiltere, ABD ve İspanya’nın takip ettiğini belirten TİM Başkanı “İspanya bir önceki ay ilk 5’te olan İtalya’yı geride bırakarak Ağustos’ta 5nci oldu. Bunda İspanya’ya hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatımızın %55 oranında artmasının etkisi çok büyük. Modanın başkentlerinde Türk ürünleri kullanılıyor, moda devleri sanayicilerimize güvenmeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...