Kamu kurumlarında PARDUS atağı

Düzenleyen:
Kamu kurumlarında PARDUS atağı

Ekonomi Haberleri

Savunmadan sanayiye, enerjiden otomotive yerli ve millî adımlar atan Türkiye, bilgisayarların bel kemiği olan işletim sistemi alanında da hız kesmiyor.

Osman Çobanoğlu ANKARA - Daha öncesinde hayata geçirilen yerli işletim sistemi PARDUS’un birçok kuruma entegre edileceği öğrenildi. Kamu kurumlarıyla PARDUS ve açık kaynak ürünlerin pilot ve yaygınlaştırma çalışmalarına başlanmak üzere protokol imzalanması planlanıyor. Bu kurumlar arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve SGK bulunuyor. Söz konusu dönüşüm için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında analiz çalışması yapıldı. Pilot çalışması için imzalanacak protokol sonrası PARDUS dönüşümüne başlanacağı bildirildi.
Ayrıca dönüşüm için analiz çalışması yapılan kurumlar arasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TSE, TPE, KOSGEB, Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İzmit Belediyesi, Aydın Kamu Hastaneleri Birliği de yer alıyor.

AHTAPOT DA GELİYOR
PARDUS çalışmaları kapsamında önemli bir sistem üzerinde de durulduğu belirtiliyor. Bütünleşik Siber Güvenlik Sistemi (Ahtapot) adı verilen sistemin, PARDUS işletim sistemi üzerinde açık kaynak kodlu siber güvenlik bileşenlerinin entegre edildiği, bir merkezden yönetilebilecek, derinlemesine siber güvenlik çözümü oluşturmayı hedefleyen bir proje olduğu belirtiliyor. Hazırlanacak kurulum, yönetim ve yapılandırma şablonları ile sistemi kullanmak isteyen herkesin tüm konuları rahatça kullanabilmesi ve yönetebilmesinin planlandığı öğrenildi. Bu proje yoluyla Türkiye’nin siber güvenliği için çok önemli bir eksiğin giderilmiş olacağı ifade ediliyor.

Millî Savunma Bakanlığında kullanılıyor
- Yerli sistem dönüşümünde yapılan çalışmalar şöyle:
- Millî Savunma Bakanlığı 5 bin istemci ve 420 sunucuda PARDUS işletim sistemini kullanıyor. 
- İstanbul İSKİ’de 2 bin 400 istemci PARDUS ile hizmet veriyor.
- Gıda Bakanlığı ile Çevre Bakanlığı açık kaynak PARDUS Engerek Kimlik Yönetimi sistemini kullanıyor.
- Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar da bu kapsama alındı.
- Aydın ve Şanlıurfa’daki hastanelerde dönüşüm takvimleri belirlendi.
- Pendik, Eyüp ve İzmit belediyelerinde dönüşüm yapıldı.  

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...