Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Harran'a estetik dokunuş

Düzenleyen:
Harran'a estetik dokunuş

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Dünyanın en eski yerleşim merkezleri arasında sayılan Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki yapıların tarihi dokuya uygun hale getirilmesi için düğmeye basıldı.

Milattan önce 6 binli yıllardan bugüne kesintisiz yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emevilere başkentlik yapan tarihi ilçede, yaklaşık bir buçuk yıldır üzerinde çok sayıda kurum ve kuruluşun çalıştığı "Kentsel Tasarım Projesi" tamamlandı. Asırlardır ayakta kalan külah biçimindeki, kare veya kareye yakın altyapı üzerine inşa edilen konik kubbeli evlerin ön plana çıktığı Harran'daki yerleşim yerlerinde, proje kapsamında restorasyon çalışması yapılacak. Projeyle, arkeolojik ve kentsel sit alanı ilan edilen ilçede, 250 yıllık geçmişe sahip konik kubbeli evlerin bulunduğu mekanlara, tarihi mimari korunarak, estetik görünüm kazandırılması hedefleniyor. 

Harran'a estetik dokunuş

"Gen haritası çıkartıldı"

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Harran için şu an Kentsel Tasarım Projesi hazırlanıyor. Koruma kurulu planını bitirdik, büyükşehir belediye meclisimiz tarafından onaylandı. Yani Harran ilçemizin tamamıyla bir gen haritası şehirleşme açısından çıkartılmış durumdadır çünkü bu şehirlere rastgele girilmiyor, koruma planı ve kentsel tasarım planınızın olması gerekiyor." dedi. Özellikle kümbet evlerin tekrar ayağa kaldırılmasını önemsediklerini anlatan Çiftçi, bu evlerin ilçenin adeta kimliği niteliğinde olduğunu ifade etti. 

Çalışmalar başlıyor

Çiftçi, projenin uygulama safhasının uzun yıllar alabilecek özellik ve detaylar barındırdığını vurgulayarak, büyükşehir belediyesi olarak yürütecekleri çalışmaların temelini gelecek hafta atacaklarını bildirdi. İlçenin tarihi dokusuna uygun görselliğin güçlü bir görünüme kavuşacağına işaret eden Çiftçi, "Proje sayesinde gelen turistleri gezebilecekleri, tarihimizi, dokumuzu, mimarimizi, yaşamımızı rahat görebilecekleri alanlara kavuşturacağız. Uzun soluklu bir çalışma olacak. Sabırlı bir şekilde Harran'ı geleceğe taşımamız lazım." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...