İstabul'da yaşayanların gerçeği, harcamadan 12 yılda ev alabiliyoruz

Düzenleyen:
İstabul'da yaşayanların gerçeği, harcamadan 12 yılda ev alabiliyoruz

Ekonomi Haberleri

Megakentte yıllık ortalama gelir 43 bin 500 TL... Evlerin metrekare fiyatı 5 bin 400 TL... 100 metrekarelik bir ev için 12,5 yıl çalışıyoruz. Bu denklem; Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyükşehirlerde daha cazip seviyelerde...

Türkiye’de, özellikle de İstanbul’da son yıllarda konut fiyatlarının düşük faiz ve uzun vadelerin etkisiyle yükselmesi, vatandaşın denklemini de etkiledi. Türkiye Veri İşleme Merkezinin (TUVİMER) araştırmasına göre, bir yıllık geliriyle bir konutun 8 metrekaresini alabilen İstanbullunun, 100 metrekarelik bir konut için hiç harcama yapmadan 12,5 yıl çalışması gerekiyor.
Türkiye’nin en kalabalık 5 şehrinde en yüksek konut metrekare değeri 5 bin 418 lira ile İstanbul’da olurken, İstanbul’u 3 bin 89 lira ile İzmir, 2 bin 250 lira ile Antalya, bin 955 lira ile Bursa ve bin 830 lira ile Ankara izliyor. Bir metrekarelik konutun ortalama aylık kira değeri İstanbul’da 21 lira, İzmir’de 13 lira, Ankara’da 10 lira, Bursa ve Antalya’da dokuzar lira oldu.

GELİR YÜKSEK AMA!..
Kişi başına yıllık gelirde ise İstanbul, 43 bin 645 ile birinci sırada...  36 bin 680 lira ile Ankara, 31 bin 178 lira ile İzmir, 29 bin 946 lira ile Bursa ve 29 bin 692 lira ile Antalya takip etti. Söz konusu şehirlerde yer alanların kişi başına düşen yıllık gelirleri ile şehirlerdeki ortalama konut metrekare satış fiyatları baz alındığında, İstanbul’da çalışan bir kişi, bir yıllık geliriyle bir konutun 8 metrekaresini alabiliyor. Bir yıllık geliriyle Ankaralılar 20 metrekare, Bursalılar 15 metrekare, Antalyalılar 13 metrekare, İzmirliler ise bir evin 10 metrekaresine sahip olabiliyor.
Kişi başına düşen gelirin en yüksek olduğu şehir İstanbul olsa da, satılık metrekare konut fiyatlarının yüksek kalması, İstanbulluları söz konusu şehirler arasında “bir yıllık geliriyle en az konut metrekaresi alabilen” kent yapıyor.
TUVİMER Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Ömer Türkoğlu, ortalama düzeyde kazanan birinin 100 metrekarelik bir konutu alabilmesi için, İstanbul’da hiç harcama yapmadan 12,5 yıl çalışması gerektiğini, bu sürenin Ankara’da 5 yıla kadar indiğini, Bursa’da 7 yıl, Antalya’da 8 yıl ve İzmir’de 10 yıl olduğunu bildirdi.

En avantajlı şehir Ankara
TUVİMER’in araştırması, bir Ankaralının barınmaya yönelik satın alma gücünün, İstanbulludan yüzde 150 daha fazla olduğunu ortaya koydu. İstanbul’un, söz konusu kentler arasında barınmaya yönelik en düşük ekonomik güce sahip şehir olduğunu vurgulayan Ömer Türkoğlu, şunları kaydetti: Bu sonuçlar, İstanbul’da çalışan ve yaşayan bir kişinin barınma konusunda karşı karşıya olduğu güç durumu gözler önüne sermekte. Ankara, bu kapsamda sadece İstanbul’dan değil, İzmir, Antalya ve Bursa’dan da daha iyi bir durumda. Kiralık konutlara yönelik ekonomik güç incelendiğinde, İzmir’in yüzde 20, Bursa ve Antalya’nın yüzde 60, Ankara’nın ise yüzde 80 oranında İstanbul’dan daha iyi durumda olduğu görüldü. Aynı durum, konut satın almaya yönelik ekonomik güç için de geçerli. Bu anlamda İzmir yüzde 30, Antalya yüzde 60, Bursa yüzde 90, daha fazla güce sahip...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...