Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

BMGK Kuzey Kore için toplandı! ABD: Kuzey Kore savaş için yalvarıyor

Düzenleyen:
BMGK Kuzey Kore için toplandı! ABD: Kuzey Kore savaş için yalvarıyor

DÜNYA Haberleri

Kuzey Kore liderinin yeni bir füze testine hazırlandığı haberi, tüm dünyayı ayağa kaldırdı. BMGK, Kuzey Kore gündemiyle toplandı. Toplantıda konuşan ABD temsilcisi sert ifadeler kullandı. Temsilci Haley, ''Kuzey Kore savaş için yalvarıyor'' şeklinde konuştu.

Kuzey Kore'nin bir nükleer tehdit olmadığını savunan Rusya, Güney Kore'nin devreye soktuğu yeni ABD füze savunma sistemine karşılık vereceğini ilan etti.

Birleşimiş Miletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzye Kore oturumunda  konuşan ABD'nin Birleşmiş Milletler elçisi Nikki Haley yine sert bir dil kullanmayı tercih etti. 'Kuzey Kore savaş için yalvarıyor' ifadesini kullanan Haley, "Yeter artık. BMGK'yı Kuzey Kore'ye en sert yaptırımları uygulamaya çağırıyorum.  2006 yılından bu yana kademeli yaptıtım uygulama kararı işeyaramadı. Kim Jong-un savaş için yalvarıyor" şeklinde konuştu. 

Yeryüzünü sarsan Kuzey Kore'nin hidrojen bombası testi, yeni füzelerin ateşlenmesini tetikledi. Güney Kore'nin doğu kıyılarında füze tatbikatı yapmasından saatler sonra bu kez Kuzey Kore'nin yeni bir denemeye hazırlandığı yönünde haberler geliyor.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Kuzey Kore'nin yeni bir balistik füze denemesine hazırlandığını son dakika koduyla duyurdu. Güney Kore medyasının Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre, fırlatılacak füze muhtemelen kıtalararası olacak.

Güney Kore Savunma Bakanlığı, Kuzey Kore'den gelecek muhtemel saldırılara karşı Hyunmoo II balistik füzelerini ateşledi. Ülkenin hangi noktasından fırlatıldığı açıklanmayan ve Kuzey'e yanıt niteliği taşıyan füzelerin fotoğrafları, dünyaya servis edildi.

Ateşlenen füzeler gerçek mermi taşıyor. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, fırlatılan kısa menzilli karadan karaya ve uzun menzilli havadan karaya füzelerin açık denizdeki hedeflerini başarıyla vurduğunu açıkladı.

Güney Kore ordusu aynı zamanda Kuzey sınırındaki Paju'da tatbikat yapıyor. AP ve Reuters, tankların sahne aldığı tatbikattan çok sayıda fotoğraf geçti.

Reuters haber ajansı, ABD ve Güney Kore'nin artan tehdide karşı daha fazla tatbikat yapmayı planladığını bildiriyor.

AP ayrıca, Çin sınırındaki bir kulede nöbet tutan Kuzey Koreli askerlerin fotoğrafını servis etti. Fotoğrafta, askerlerden ikisi otururken biri elinde silahla objektife bakıyor.

Alarm durumuna geçen Güney Kore ve Japonya'nın liderleri, bugün bir kez daha görüştü. Japon televizyonu NHK, Başbakan Shinzo Abe ve Güney Kore lideri Moon Jae-in'in telefonda konuştuğunu ve Pyongyang yönetimine daha fazla baskı yapılması için birlikte çalışacaklarını duyurdu.

Rusya: Kuzey Kore nükleer tehdit değil...

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Ryabkov ise, bugün sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Kuzey Kore'nin gerçek bir nükleer tehdit olmadığını savundu.

Moskova'nın Güney Kore'nin devreye soktuğu yeni ABD füze savunma sistemine karşılık vereceğini belirten Ryabkov, "Daha güçlü ve zeki olanlar, kendini kontrol etmeli. Herhangi bir savruk hamle, patlamaya neden olabilir" dedi.

Çin resmi haber ajansı Şinhua, dün geçtiği haberde, BRICS liderler zirvesinde bir araya gelen Şi Jinping ile Rusya lideri Vladimir Putin'in Kuzey Kore'ye karşı atılacak adımlar için anlaştığını bildirmişti.

ABD: Saldırı askerî yanıt bulur

BMGK Kuzey Kore için toplandı! ABD: Kuzey Kore savaş için yalvarıyor

ABD lideri Trump'ın 'haydut devlet' olarak tanımladığı Kuzey Kore'ye karşı en sert açıklama ise, Savunma Bakanı James Mattis'ten geldi. Beyaz Saray dışında gazetecilerin karşısına çıkan Mattis, ABD ya da ABD'nin müttefiklerini tehdit eden herhangi bir saldırının büyük bir askeri yanıtla karşılık göreceğini söyledi.

Askeri yanıtın 'etkili ve ezici' olacağını vurgulayan ABD Savunma Bakanı, Kuzey Kore'nin tamamen ortadan kaldırılmasını istemediklerini ancak çok fazla seçenekleri olduğunu da aktardı.

Japonya lideri Abe ile telefonda konuşan Başkan Trump, ABD ve müttefiklerini korumak için nükleer silah kullanmaya hazır olduklarını söyledi.Başkan Trump ayrıca, Pazar günü kilise çıkışında gazetecilerin askeri müdahale sorusuna 'Bakacağız' yanıtını verdi.

BMGK Kuzey Kore için toplandı! ABD: Kuzey Kore savaş için yalvarıyor

Donald Trump tüm ülkeleri uyardı!

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore ile ticaret yapan herhangi bir ülke ile ticari ilişkileri kesebileceklerini ilan etti.

Türkiye güçlü şekilde kınadı

Kim Jong-un'un depreme yol açan hidrojen bombası denemesine, Türkiye de sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin (KDHC) 3 Eylül 2017 tarihinde uluslararası hukuk ile bölgesel barış ve güvenliği hiçe sayarak yaptığı hidrojen bombası denemesini, sorumsuz ve kışkırtıcı bir hareket olarak görüyor, en güçlü şekilde kınıyoruz" denildi.

''Pyongyang mevcut rotasını terk etsin!''

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kuzey Kore'den mevcut rotasını terk etmesini istedi. Yazılı açıklama yapan Trudeau, şu ifadeleri kullandı:

"Kuzey Kore liderliğindeki bu provokasyonlar, komşu ülkelerin yakınlarında nükleer silah geliştirme ve balistik füzeleri test etme yönündeki son derece tehlikeli saldırılarıyla birlikte onları daha da izole ediyor.

Kanada, agresif söylemi de dahil olmak üzere Kuzey Kore'nin mevcut rotasını terk  etmesinde ısrarcıdır. Kuzey Kore, kapsamlı ve doğrulanabilir bir çözüm yolunda yapıcı diyalogun sürdürülmesine katkıda bulunmalıdır. BM Güvenlik Konseyi'ni, Kuzey Kore'nin provokasyonlarını etkili bir şekilde sınırlamak için daha kararlı adımlar atmaya ve tüm devletleri ilgili BM yaptırımlarını tam olarak uygulamaya çağırıyoruz."

''Şehirleri haritadan silebilir!''

Kuzey Kore'nin dün test ettiği hidrojen bombası, dünyadaki en tehlikeli silah. Gerçekleşen testte ortaya çıkan yıkıcı etki, 120 kiloton. Bu, 120 bin ton TNT'nin patlatılmasına eş değer ve birden çok şehri haritadan silme kapasitesine sahip.

Uzmanlar, test edilen hidrojen bombasının ABD tarafından Hiroşima'ya atılan atom bombasından sekiz kat daha güçlü olduğunu belirtiyor.

BMGK Kuzey Kore için toplandı! ABD: Kuzey Kore savaş için yalvarıyor

Gülücükler saçtı!

6.3 büyüklüğünde depreme neden olan patlamayı, Kuzey Kore'nin en ünlü sunucusu Ri Chun-hee resmi televizyondan gülücükler saçarak duyurdu.

Bu yıl füze denemelerini sıklaştıran Kuzey Kore, ilk kıtalararası balistik füzelerini Temmuz ayında fırlatmıştı. Ağustos ayının sonunda fırlatılan balistik füze ise, Japonya'nın üstünden geçerek denize düşmüştü. Uzmanlar, Pyongyang'ın elindeki füzelerle ABD topraklarını vurabileceğini tahmin ediyor.

Menziller giderek artıyor

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un döneminde, babası ve dedesinin ülkeyi yönettiği yıllara nazaran füze denemeleri büyük artış göstermiş durumda. Bu yıl içinde fırlatılan füzelerin sayısı şimdiden 10'u çoktan geçti, ateşlenen yeni füzelerin menzilleri giderek artıyor.

Pyongyang yönetimi, 11 yıldır nükleer silah programı nedeniyle BM yaptırımlarıyla yüz yüze. Yaptırımlar arasına son dönemde değerli madenlerin ihracının yasaklanması da eklendi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...