Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Anadolu’nun zenginliği görücüye çıkıyor

Düzenleyen:
Anadolu’nun zenginliği görücüye çıkıyor

Ekonomi Haberleri

“Sizin oraların nesi meşhur” sloganı ile Antalya’da düzenlenecek Yöresel Ürünler Fuarı’nda, 209 coğrafi işaretli ürünün yanında Anadolu’nun sahip olduğu kültür zenginliği görücüye çıkacak.

Antalya Ticaret Borsası tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteği ile bu yıl 8’incisi düzenlenecek olan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 13 Eylül 2017 Çarşamba günü Anfaş Fuar Merkezi’nde açılıyor. “Sizin oraların nesi meşhur” sloganı ile yapılacak fuar, 17 Eylül tarihine kadar ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuara 70’in üzerinde ilden 100 oda-borsa, 15 kalkınma ajansı, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve firmalar olmak üzere 400’ün üzerinde kurumsal katılım gerçekleşecek. Geçen yıl 155 bin kişinin ziyaret ettiği fuarın ziyaretçi sayısının bu yıl 200 bine ulaşması bekleniyor. 
 COĞRAFİ İŞARETLERİN RESMİGEÇİDİ 
YÖREX, Anadolu topraklarına ait tarım ürünlerinden gıdaya, el sanatlarından sanayi birikimine kadar birçok coğrafi işaretin ulusal ve küresel ölçekte tanınmasına katkı sağlıyor. Fuarda, bu anlamda Türkiye’nin üretim ve sahip olduğu kültür görücüye çıkıyor. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, YÖREX’le birlikte coğrafi işaretli ürün sayısında artış yaşandığını belirterek “Geçen 8 yıllık sürede yöresel ürünlerin korunmasında önemli bir mesafe kaydedildi. 112 olan coğrafi işaretli ürün sayısı 209’a ulaştı. Türkiye’de 2 bin 500’ün üzerinde coğrafi işaret ürün olduğunu göz önünde bulundurursak, potansiyelin oldukça yüksek olduğunu görürüz” dedi.
YÖREX DÜNYA ARENASINDA
Ülke genelinde Finike portakalı, Malatya kayısısı, Kayseri ve Afyon pastırmaları, Antep baklavası, Aydın inciri, Adana kebabı, Antalya piyazı, Pervari balı gibi yüzlerce mahallî ürün bulunduğunu ifade eden Çandır “YÖREX, bu ürünlerin coğrafi işaretle korunması, ürünlerin hak ettiği değerde ticari işlem görmesini sağlayacak” diye konuştu. Çandır, önümüzdeki yıl uluslararası alanda, çok büyük bir gıda fuarının içinde yaklaşık 2 bin-2 bin 500 metrekarelik alanda Türkiye’nin yöresel tatlarını dünya insanına tattırmak istediklerini ve konuda girişimlerde bulunduklarını da kaydetti. 
100 milyar dolarlık pazar
Ülkenin ciddi bir ekonomik değeri olan mahallî ürünlerin ekonomiye kazandırılması için çalıştıklarının altını çizen Ali Çandır “Coğrafi işaretli ürünlerin ticareti dünyada yaklaşık 100 milyar dolar civarında bir hacim oluşturuyor. Bunun büyük çoğunluğu Avrupa ülkelerinde. Türkiye’ye baktığımızda hane halkı tüketiminin 3’te 1’i coğrafi işaret alabilecek ürünlerden oluşuyor. Böylesine müthiş bir zenginliğin ticari hayata kazandırılması için coğrafi işaretle bunların tescillenmesi, daha sonra da dünyaya açılmasının sağlanması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...