Türkiye, ekonomiye destekte zirvede

Düzenleyen:
Türkiye, ekonomiye destekte zirvede

Ekonomi Haberleri

Devlet garantisiyle firmalara kullandırılan kredi miktarı 201 milyar liraya ulaştı. Böylece Türkiye Güney Kore’yi geçti ve reel sektöre en fazla destek veren ülke oldu...

Türkiye, reel sektörü şahlandırmak için yaptığı atakla dünya birincisi oldu. Geçtiğimiz yıl terörden darbe girişimine kadar yaşanan birçok yıkıcı darbeye rağmen hiç ara vermeden ekonomiye desteğini artıran hükümet, önce kredi musluklarının açılmasını sağladı. Bankalara “Sen krediyi ver, ödenmezse ben öderim” anlamına gelen Kredi Garanti Fonu (KGF) işletilmeye başlandı. Hem sektör hem bölge hem proje bazlı desteklerle üretimi ve istihdamı artıran sektörlere bir de ‘garantili’ kredi gelince hemen meyveler alındı. İhracat, büyüme, istihdam rakamlarında bu desteğin etkileri hissedildi. Önümüzdeki haftalarda açıklanacak verilerin, bu şahlanışın rakamlara bürünmüş halini göstermesi de bekleniyor. 
Başbakan Binali Yıldırım, Hazine kefalet desteği kapsamında kullandırılan kredi miktarının 201 milyar liraya, kefalet büyüklüğünün ise 179 milyar liraya çıktığını belirterek “Türkiye, Hazine kefaleti destekli kredi büyüklüğünde Güney Kore’yi geçerek ilk sıraya yükseldi. Başarıyla uyguladığımız bu sistem, birçok ülkeye örnek oldu.” dedi. Sistemin 2009 yılından itibaren uygulandığını hatırlatan, 2016 yılı sonunda da sistemin daha fazla işlerlik kazanması için mevzuat değişikliği yapıldığını söyleyen Yıldırım, yapılan düzenlemelerle tıkanma aşamasındaki reel sektörün rahatladığını, krediye daha kolay ulaştığını, 322 bin adet kredi sağlandığını ifade etti.

Büyümeye etkisi hemen görüldü
Başbakan Yıldırım’ın verdiği bilgiye göre, kredi genişlemesinin ekonomiye etkisi hemen görüldü ve ilk çeyrek büyümesi yüzde 5 olarak gerçekleşti. Etkinin 2 ve üçüncü çeyreklerde de görüleceği tahmin ediliyor. Bazı ekonomi bakanları, ikinci çeyrekte yüzde 7 büyüme tahmini dahi yapıyor. 
Bunun yanı sıra ekonomide düzelme, çeklerin geri dönüşünde de kendini gösterdi. Karekod sisteminin de etkisiyle karşılıksız çek oranı son 8 yılın en düşük seviyesine geriledi. 
Sanayi üretimi nisanda yüzde 6,7 ve mayısta yüzde 3,5 artış gösterdi. Son 7 aydır negatif seyreden perakende satışlarda da artış hızlanmaya başladı.

En çok KOBİ’ler faydalandı
Hazine kefalet tutarının yüzde 92,9’unun Portföy Garanti Sistemi yoluyla sağlandığını aktaran Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu kapsamdaki kredilerin yüzde 60,4’ü ilk defa kullandırılan, yüzde 25,6’sı ilave kullandırılan ve yüzde 4,3’ü ise teminat altına alınan mevcut kredilerden oluşmaktadır. Söz konusu kefalet tutarının yüzde 75’i KOBİ’lere, yüzde 25’i ise KOBİ dışı işletmelere sağlanmıştır. En çok kredi alan sektörler de ticaret imalat sanayi, inşaat olarak sıralandı. Kullandırılan kredilerin yüzde 87,5’i de TL cinsinden oldu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...