Anadolu'nun unutulmuş tadı: Teleme yoğurdu

Düzenleyen:
Anadolu'nun unutulmuş tadı: Teleme yoğurdu

YAŞAM Haberleri

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde yaşlı kadınlar, Anadolu'nun unutulmaya yüz tutmuş teleme yoğurdunu yaşatıyor.

Kadınlar, taze keçi ve koyun sütünü incir ve dalları ile mayalayarak pratik teleme yapıyorlar. Yoğurt olmasına rağmen adı bugüne kadar pek duyulmamış olan teleme, pazar ya da marketlerde de satılmıyor. Olgunlaşmamış incir, incir dalları ve keçi sütünden yapılan teleme, 10 dakika gibi kısa sürede hazırlanması ve lezzeti nedeniyle tercih ediliyor. Teleme sadece taze sağılmış koyun ve keçi sütünden yapılıyor. Hazırlanışı da basit olan keçi ya da koyundan sağılan taze sütü, ısıtmadan içerisine mayalama özelliği olan ham incirin sütü veya dallarından çıkan süt bir kap ya da kazan içerisindeki süte dökülüyor.

Anadolu'nun unutulmuş tadı: Teleme yoğurdu

Kısa bir süre, incir dalıyla karıştırıp, incir dalıyla çırpılıyor, Çırpma işlemi bittikten 10 dakika sonra mayalanan teleme yoğurdu yemeye hazır hale geliyor. Çırpma işleminde incir dalı kullanılıyor. Tadını ve yapımını bilenler eskiden beri devam eden ve çok faydalı olduğuna inanılan teleme geleneğini, incir mevsimi olan temmuz, ağustos ve eylül aylarında mutlaka yaparak hem bu lezzeti tadıyorlar hem de bu eski geleneği yeni nesle unutturmuyorlar.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...