Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ceviz hasadı başlıyor

Düzenleyen:
Ceviz hasadı başlıyor

YAŞAM Haberleri

İnce kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizinde, son 3 yıldaki don zararlarında olumsuz etkilenen üreticiler, bu yıl eylül ayının ortasından itibaren başlayacak hasatta bereketli dönem bekliyor.

İnce kabuğu ve lezzetiyle ünlü Kaman cevizinde, son 3 yılı zararla kapatan üreticiler, bu yıl yüksek rekolte bekliyor. Cevizde geçen yıl yaklaşık yüzde yüzde 50, önceki yıl yüzde 80, 2014'te ise yüzde 100'e yakın ürün kaybı yaşayan üreticiler, 15 Eylül'de başlayacak yeni hasat dönemine umutla giriyor. Yaklaşık 10 bin dönüm kapama bahçede 60 bin ağacın bulunduğu Kaman'da, ilkbahar donları nedeniyle bu yıl bölgelere göre yaklaşık yüzde 15-30 arasında rekolte düşüşü bekleniyor. Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zirai don nedeniyle Kaman cevizi üretiminde verimin son 3 yıldır çok düşük olduğunu belirterek, bu sene üreticilerin tabiriyle "bereket hasadı" yaşanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

"Geçen 3 yıla göre bu sene rekolte iyi"

Kaman Ziraat Odası Başkanı İbrahim Öncül de ceviz hasadının 15 Eylül gibi başlayacağına işaret ederek, müstahsil faturası kesilmediği için cevizde verilere dayalı rekolte tahmini yapamadıklarını dile getirdi. Afaki rakamlar da açıklamak istemediklerini dile getiren Öncül, "Geçen 3 yıla göre bu sene rekolte iyi. Daha da iyi durumdayız. Yüzde 15-30 arasında bölgelere göre don zararı var. İlçede 10 bin dönümün üzerinde kapama ceviz bahçesi var. Bölgelere göre ceviz ağaçlarının ilkbahar donlarından kısmi olarak etkilendiğini görüyoruz. Bereketli bir hasat olacağını tahmin ediyoruz." dedi. Kaman Cevizi Üreticileri Kooperatifi Başkanı Arif Göçmen ise bu yıl iklim özelliklerine göre bölgeler kapsamında yüzde 15-30 don zararı bulunduğunu, geçen yıllara göre bu rakamın sevindirici olduğunu dile getirdi. Gömen, "2013 yılında çok iyi bir hasat olmuştu. İnsanlar ceviz bahçeleri kurmaya hücum ediyordu. Son 3 yılda don fazla olunca geri adım atmaya başladılar. Üreticilerin bu seneki iyi rekolteyle yeniden cevize yöneleceklerini tahmin ediyorum." ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...