Gezi Parkı olayı siyasi bir projedir

Gezi Parkı olayı siyasi bir projedir

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Doç. Dr. Yüksel Çelik, 'Şunu net olarak söyleyeyim: Gezi Parkı'nda koparılan fırtınanın ağaçla filan ilişkisi yok. Bu bir siyasi projedir ve hedefleri bellidir' dedi.

TÜRK EDEBİYATI DERGİSİNE KONUŞAN DOÇ. DR. YÜKSEL ÇELİK: nbsp;Gezi Parkı olayı siyasi bir projedir. nbsp;Temmuz sayısı raflarda yerini alan Türk Edebiyatı dergisine açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Yüksel Çelik, "Şunu net olarak söyleyeyim: Gezi Parkı'nda koparılan fırtınanın ağaçla filan ilişkisi yok. Bu bir siyasi projedir ve hedefleri bellidir" dedi. nbsp;Türk Edebiyatı dergisi temmuz sayısında, "Taksim Topçu Kışlası'nın Meraklı Hikâyesi"ni ve "Gezi Parkı" olaylarını kapağa taşıdı. Dergiye konuşan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Çelik, "Şunu net olarak söyleyeyim: Gezi Parkı'nda koparılan fırtınanın ağaçla filan ilişkisi yok. Bu bir siyasi projedir ve hedefleri bellidir. Gençleri direnmeye teşvik eden üniversitelerin orman tahrip ederek kampus kurduklarını biliyoruz" dedi. Yüksel Çelik, nbsp;Gezi Parkı olaylarının iç ve dış ayakları da olan siyasi bir konu olduğuna dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "Dediğim gibi Gezi Parkı mevzuu siyasi bir mevzudur. İç ve dış ayakları vardır ve dolayısıyla siyasi irade bu mizansene yönelmektedir."
Türk Edebiyatı dergisinden Bahtiyar Aslan'ın sorularını cevaplandıran Yüksel Çelik, Taksim Topçu Kışlası'nın kuruluş ve yıkılış tarihi hakkında arşive dayalı geniş bilgi verdi. Bahtiyar Aslan'ın, "Kışla etrafında ağaçlar falan derken büyük bir gürültü koparıldı. Bu mülakat yayınlandığında da şimdiden ne olacağını kestiremiyorum doğrusu. Buradan nasıl bir karar nasıl bir sonuç çıkacak bilemiyoruz. Bugün itibariyle bir esneme söz konusu. Ancak Başbakan Erdoğan buraya Topçu Kışlası'nı yapmaya kararlı görünüyor. Sizce de kışlanın yeniden yapılması mümkün ve uygun mu?" sorusuna şu cevabı verdi:
"Bu konuda çalışmış biri olarak birtakım kanaatlerim var. Şunu net olarak söyleyeyim: Burada koparılan fırtınanın ağaçla filan bir ilişkisi yok. Bu bir siyasi projedir ve hedefleri bellidir. Gençleri direnmeye teşvik eden üniversitelerin orman tahrip ederek kampus kurduklarını biliyoruz. Bugün Gezi Parkı'na o ölçekte bir kışla yapılması çok pratik değil. Çünkü kışla hakikaten devasa boyutlardadır. Gezi Parkı olarak görünen yer Taksim Topçu Kışlası'nın sadece avlusudur. Bunun dışarıya taşacak kısımlarını da hesap ederseniz neredeyse Gezi Parkı'nın bir buçuk katı kadar bir alanı kaplayacağı açıktır. Cadde kenarına kadar gelecektir en azından. Daha küçük ölçekte sembolik bir şey yapılabilir. Yetkililer bir hatırayı canlandırmak istiyorlarsa belki daha küçük ölçekte ve anıtsal giriş dediğimiz, oryantalist üsluptaki kışla girişini yaparak, kalan kısımları daraltarak dört tarafından büyük kapılarla girişler sağlanarak, içeride yeşil bir alan tanzim edilerek bir kültür merkezi, bir kent müzesi yapılabilir. Dediğim gibi Gezi Parkı mevzuu siyasi bir mevzudur. İç ve dış ayakları vardır ve dolayısıyla siyasi irade bu mizansene yönelmektedir."
Türk Edebiyatı Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Beşir Ayvazoğlu da, "Topçu Kışlası, Cumhuriyet Anıtı ve İnönü Heykeli" başlıklı yazısında konunu başka bir cephesini ele alarak şunları yazdı:
"Osmanlı kışlaları üzerinde arşiv kaynaklarını kullanarak önemli çalışmalar yapan Doç. Dr. Yüksel Çelik, Bahtiyar Aslan'ın Taksim Topçu Kışlası hakkındaki sorularına verdiği cevaplarda çok önemli meselelere değiniyor. Ben de Topçu Kışlası yerine yapılan İnönü Gezisi'ne, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na tepeden bakacak bir Millî Şef Heykeli dikme teşebbüsünü anlattım…"


Yüksel Çelik kimdir?


1 Ekim 1971'de İstanbul'da doğdu. 1994'te Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini yine aynı üniversitenin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü nbsp;Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı'nda yaptı. 1995'te aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde doktoraya başladı. İskoçya ve İngiltere devlet arşivlerinde ananıyla ilgili çalışmalarda bulundu. 2005'te doktorasını tamamladı. 2011'de doçent oldu. Çalışma alanları: Yakınçağ Osmanlı ve Avrupa tarihi. XIX. Yüzyılda Osmanlı idaresinde Mısır eyaleti. III. Selim ve II: Mahmud devri siyasi ve askeri reformları, Osmanlı Siyasal ve İktisadi Yapısı, XIX. Yüzyılda Osmanlı'da bilim, kültür sanat gibi konulardır. Belirtilen konularda TÜBİTAK tarafından desteklenen projelerde yer almış, birçok yerli ve yabancı nbsp;kuruluş tarafından ödüle layık görülmüştür. Ortadoğu ve Afrika Araştırmacıları Derneği üyesidir. www.turkedebiyati.com.tr

##tgvideo##

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...