İstanbul'da motosikletli kadın zabıta ekipleri görev başında

Düzenleyen: / Kaynak: IHA
İstanbul'da motosikletli kadın zabıta ekipleri görev başında

GÜNDEM Haberleri  / IHA

İstanbul'daki seyyar satıcılar ve dilencilere karşı mücadele edecek kadın zabıta memurları bugün itibarıyla göreve başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Teşkilatı'nın 191'inci kuruluş yılı dolayısıyla Edirnekapı Zabıta Daire Başkanlığı Tesisleri'ndebasın toplantısı düzenledi. Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Tayfun Karali ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Karali, İBB Zabıta Teşkilatı’nın çok eski ve köklü bir kurum olduğunu ifade ederken eğitimlerini tamamlayan birçok zabıtanın da bugün göreve başladığını belirtti. Karali, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Motosikletli Zabıta Ekipleri'ne dahil edilen ve bugün işbaşı yapan motosikletli kadın zabıtaları da basın mensuplarına tanıttı. Karali, ayrıca zabıta ekiplerinin daha aktif çalışmasına imkan sağlaması planlanan 3 kabinli aracı ve seyyar tezgahların taşınmasında zabıtalara kolaylık sağlayacak aracı tanıttı. 

İstanbul'da motosikletli kadın zabıta ekipleri görev başında

Motosikletli kadın zabıtaları gören şaşırıyor 

Motosikletli zabıta ekipleri trafiğin sıkışık olduğu yerlerde seyyar satıcılar ile dilencilere karşıve ihtiyaç duyulan durumlarda vatandaşlara daha hızlı yardımcı olunması amacıyla oluşturulurken kadın ekipler, vatandaşların kendilerini gördüklerinde çok şaşırdıklarını ifade etti. Motosikletli kadın zabıtalar, vatandaşların kendilerini polis sandığını belirtirken kimilerinin de fotoğraf çektirmek istediği dile getirdi. 

İstanbul'da motosikletli kadın zabıta ekipleri görev başında

“Resmi olarak da bayan arkadaşlarımız bugün itibariyle alanda” 

İstanbul’un yoğun trafiği içinde problemlere çabuk ulaşabilmek ve sorunları yerinde çözebilmek için motorize ekiplerin önemli olduğunu dile getirenİstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire BaşkanıTayfun Karali , “Motosiklet sürücüsü olan arkadaşlarımız göreve çıkmadan önce çok ciddi eğitimlerden geçiyorlar. Eğitim süreçlerini tamamladılar. Resmi olarak da bayan arkadaşlarımız 
bugün itibariyle alanda olmuş olacaklar. 24 saat hizmet verecekler, birden çok motorlu grubu alanda görebileceğiz, daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Seyyar, işporta, trafikte, yolda kalan 
vatandaşlarımıza yardım, dilencilik,özellikle trafiğin yönlendirmesi konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Özellikle trafiğin yoğun olduğu hatlarda, Avrasya Tüneli hattı, E-5 ağırlıklı olmak üzere 
İstanbul’un tamamında görev yapacaklar. 191 yıllık çok eski kökleri eskiye dayanan bir kurumuz hem mevzuat he algı açısından çok ciddi sıkıntılarımız, dertlerimiz var” dedi. 

İstanbul'da motosikletli kadın zabıta ekipleri görev başında

“Genel algımızı değiştirmemizde çok ciddi fonksiyon göreceğini düşünüyorum” 

Sahada görevlendirilen motosikletli kadın zabıtaların, toplumda oluşan zabıta algısına olumlu bir bakış getireceğini düşündüğünü ifade eden Karali, “Olumlu yönde fark ettirecektir. Bayanın olduğu yerde naiflik, incelik, kibarlık vardır. Genel algımızı değiştirmemizde çok ciddi fonksiyon göreceğini düşünüyorum. Yüzde 10 bayan personelimiz var şu anda. Geçmişte bir Tatlıcı Ali sendromu yaşandı. 15 Temmuz gazisi olduğu söylendi. Bu şahıs 15 Temmuz’da cezaevinde. Ama biz 15 Temmuz gazisine müdahale eden zabıta fotoğrafı verdik, bu doğru değildi” ifadelerini kullandı. 

İstanbul'da motosikletli kadın zabıta ekipleri görev başında

“Daha çok seyyar ve dilenci gruplara bakıyoruz” 

İnsanların trafikte motosikletli bir kadın zabıta gördüğünde şaşırdığını dile getiren Fatma Tuğçe Çelik, “Endişemiz yok, kendimize güveniyoruz bu konuda. 2 aylık bir süreçti eğitimler aldık. Görevimizin gerektirdiği gibi müdahalelerde bulunuyoruz. Daha çok seyyar ve dilenci gruplara bakıyoruz. Motorcu olunca biraz daha tehlike farklı oluyor. Motorcu olduğumuz için biraz daha tehlikeli bir iş. İyi bir sürüş hakimiyeti olursa daha sağlıklı ilerleyebiliyoruz. Daha hızlı gidiyorsunuz, konforlu da arabadan iyi” şeklinde konuştu. 

İstanbul'da motosikletli kadın zabıta ekipleri görev başında

“İlk başta çok şaşırıyorlar” 

Motosikletli kadın zabıtalardan Seda Bülbül görevini ve motosiklet kullanmayıçok sevdiğini ifade ederek, “Genelde Mecidiyeköy, Avrasya Tüneli, E-5 ve E-6 üzerindeki yollara bakıyoruz. Su, simit satan seyyarlara müdahale ediyoruz. Dilenciler özellikle çocuklarıyla birlikte olan dilencilere müdahale ediyoruz. Pek endişeli değilim, uzun zamandır kullanıyorum. Sevdiğim bir mesleği yapıyorum. İlk başta çok şaşırıyorlar, bayan görünce bizi zabıta değil de polis olarak görüyorlar. Şaşırıyorlar, soruyorlar. Ama çok iyi tepkiler alıyoruz. Resim çekilmek isteyenler, bayanlardan özellikle Allah sizi korusun kızım diyenler çok güzel tepkiler alıyoruz, sağ olsunlar. 2 ay motosiklet eğitimimiz oldu, ondan sonra göreve başladık” dedi. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: IHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...