Feryadı dünyaya Türkiye duyurdu

Düzenleyen:
Feryadı dünyaya Türkiye duyurdu

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Myanmar lideri Çi ile telefonda görüşerek Arakanlı Müslümanlara karşı orantısız güç kullanılmamasını istedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise bugün katliamdan kaçanların sığındığı Bangladeş’e gidiyor

Türkiye, Myanmar’ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin Arakanlı Müslümanlara yönelik 25 Ağustos’tan bu yana artan katliam ve zulmünü durdurmak için uluslararası arenada yoğun çaba gösteriyor. Her geçen gün durumun daha da kötüleştiği Arakan’daki Müslümanların sesi olan Türkiye, yaşanan katliamları dünyaya duyuruyor. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu birçok ülke lideri, bakan ve uluslararası örgütlerin temsilcileriyle şiddetin başladığı tarihten bu yana çok sayıda telefon görüşmesi yaptı. Erdoğan dün Arakan’daki katliam ve insani drama ilişkin Myanmar lideri Ang San Su Çi ile telefonda görüşerek, orantısız güç kullanımından uzak durulması ve sivil halkın zarar görmemesi için azami hassasiyet gösterilmesi gerektiğini belirtti. Erdoğan, Arakan’daki katliamı 19 Eylül’de New York’ta başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda kapsamlı şekilde gündeme getirecek.
ÇAVUŞOĞLU BÖLGEYE GİDİYOR
Bu arada Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu da Arakanlı Müslümanlara yönelik katliama ilişkin mevkidaşları ve uluslararası kuruluş temsilcileriyle yoğun şekilde temaslarını sürdürüyor. Bakan Çavuşoğlu bugün Bangladeş’e geçecek. Cox’s Bazar’da Arakanlı Müslümanların kaldığı kampı ziyaret edecek olan Çavuşoğlu, bölgedeki son durum hakkında yetkililerden bilgi alacak. 
TİKA’DAN 1.000 TON GIDA
Siyasilerin çabalarının dışında Türk Kızılayı, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı gibi bazı yardım kuruluşları da Bangladeş’e göç eden binlerce aileye acil gıda yardımında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Myanmar lideri Su Çi ile görüşmesinin ardından ise ilk yabancı kuruluş olarak TİKA’nın bölgeyi girmesine ve 1.000 ton yardım malzemesi gönderilmesine karar verildi. 
BM: TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALIN
Öte yandan BM, Türkiye’nin Bangladeş’e Arakanlı Müslümanlar için yaptığı ‘sınırlarını aç masrafları karşılayalım’ teklifinin ‘pozitif ve cesaret verici bir adım’ olduğunu bildirerek, diğer ülkelerden de benzer adımların atılması için çağrıda bulundu.
1 günde 35 bin kişi daha Bangladeş’e geçti
Birleşmiş Milletler, son 24 saatte 35 bin Arakanlı Müslüman’ın daha Bangladeş’e geçtiğini belirtti. Açıklamada 25 Ağustos’tan bu yana Bangladeş’e ulaşan Arakanlı Müslüman sayısının 123 bini geçtiği kaydedildi. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş-çıkışı yasaklaması sebebiyle vahşetin boyutu tam olarak bilinmiyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken, bazıları rakamın binlerce olduğunu belirtiyor.
Nobel ödülü su Çİ’DEN geri alınsın
İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO), Myanmar Devlet Başkanı Ang San Su Çi’ye 1991 yılında verilen Nobel Barış Ödülü’nün alınmasını talep etti. Yazılı açıklamada “Myanmar yönetimi Arakanlı Müslümanlara karşı işlediği insanlık suçunu Devlet Başkanı Çi’nin bilgisi dâhilinde gerçekleştiriyor. Nobel Barış Ödülünün hedefine aykırı olarak hareket eden Çi bu ödül için uygunluğunu kaybetmiştir” denildi. 
Cesetleri yakarak yok ediyorlar
“The Arakan Project” adlı insan hakları kuruluşunun direktörü Chris Lewa, Myanmar askerleri ile Budist çetecilerin arkalarında delil bırakmamak için cesetleri toplayıp yaktığını açıkladı. Sadece Rathidaung şehrindeki bir yerleşim yerinde en az 130 Arakanlı Müslümanın hayatını kaybettiğini söyleyen Lewa “Aynı bölgedeki üç diğer köyde de onlarca Arakanlı Müslüman öldürüldü. Güvenlik güçleri köyleri kuşatarak insanlara rastgele ateş ediyor” dedi.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...