Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Uyuşturucunun üssü Diyarbakır

- Güncelleme:
Uyuşturucunun üssü Diyarbakır

GÜNDEM Haberleri

Lice'deki karakol yapımını protesto sırasında çıkan olayların perde arkasında uyuşturucuyla mücadele çıkması gözleri bölgeye çevirdi. Uyuşturucunun üssü Diyarbakır.

'Zehir' tacirleri, barış sürecinde operasyon olmayacağını düşünerek daha fazla ekim yapmaya çalıştı. Güvenlik birimleri ise, baskınlarla 'baronlar'a 1 milyar liralık darbe vurdu. nbsp;Lice'deki karakol yapımını protesto sırasında çıkan olayların perde arkasında uyuşturucuyla mücadele çıkması gözleri bölgeye çevirdi. Yurt genelinde yasa dışı kenevir ekiminin yüzde 60'ı Diyarbakır'da; özellikle de Lice çevresinde yapılıyor. PKK'nın denetiminde bulunan tarımsal alanlarda, zehir tarlaları kuruluyor. Avrupa'da para akışının kesilmesi ile kullanılan zehir tarlalarından örgüte ve zehir baronlarına para akıyor. Tarlaların etrafı tuzak, mayın ve bombalarla çevriliyor. Güvenlik ekiplerinin sağlam operasyon yapamadığı bu alanlara yapılan herhangi bir baskında silahla karşılık veriliyordu. Toprak sahiplerinden kimi kendisi, kimi ise örgüt için zehir tarımı ile uğraşıyor. Sadece Diyarbakır'da zehir tarlalarından yapılan sevki- yatta 500 milyon dolardan fazla para transferi oluyor. Zehir tacirleri, barış süreci ile operasyon olmayacağını düşünerek kaybettikleri yerlerde daha fazla ekim yapmaya çalıştı. İşlerinin kesintisiz devam edeceğini düşünen 'baronlar', ilk ciddi darbeyi bir yıl önce yedi. Emniyet, MİT ve Jandarma birimlerinin 2012 yılında koordineli bir şekilde yaptığı başarılı operasyonlarda 300 tonun üzerinde Hint kenevirinin ekili bulunduğu zehir tarlalarının önemli bir kısmı yok edildi. Hint kenevirleri, işlemden geçirilerek esrara dönüştürülüyor. Esrar tarladan ilk çıktıktan sonra parçalar halinde başta İstanbul olmak üzere diğer şehirlere gönderiliyor. Tarladan sonra 4-5 defa el değiştiren esrarın fiyatı katlanıyor ve en son sokak satıcılarının eline düşüyor.
GÜLER: ELBETTE RAHATSIZ OLURLAR
İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Bölgede son 2 yılda yapılan 6 operasyonda ele geçirilen Hint kenevirinin piyasa değeri, 1 milyar lira. Eski fiyatla bir katrilyon. Sadece Lice'de son zamanlarda yapılan operasyonların değeri 100 trilyon. Bölgede kendilerini sözde 'alan sorumlusu' gibi ilan eden bir grup var. Onlar özellikle Hint keneviri ekiminden bölge insanını kullanıyor. Hint keneviri ekibine yardımcı olanlar, orada bu işin bir anlamda haracını toplayanlar, operasyonlardan elbetteki rahatsız" dedi.
'Zehir' parası turizme gidiyor
Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Araştırma Merkezi'nin (UTSAM) raporuna göre; 2011'de Türkiye'de 76 tonun üzerinde esrar yakalanırken bu rakam, 2012'de 150 tona ulaştı. Yakalanan esrarın yüzde 6'sı yurt dışı kaynaklı. Terör örgütü uyuşturucu parasını batı illerinde gayrimenkule çeviriyor, turizm şirketleri aracılığıyla ticari hayata atılıyor.
NEDEN DİYARBAKIR?
İklimin elverişli, arazinin verimli, suyun bol ve kurutma işleminin daha kolay yapılıyor olması önemli faktör. Ayrıca bölgenin dağlık olması, ihbar mekanizmasının istenilen düzeyde çalışmaması, Diyarbakır'ı uyuşturucu üssü yapıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...