Mısır ordusunun verdiği süre doluyor

Mısır ordusunun verdiği süre doluyor

DÜNYA Haberleri

Mısır'da ordunun verdiği ultimatomun süresinin dolmasına kısa bir süre kaldı.

Mısır silahlı kuvvetlerinin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verdiği 48 saatlik sürenin bitmesine saatler kala Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ülkedeki politik çıkmazı çözmeye yönelik bir kriz toplantısı düzenliyor. Bu arada Ordu'dan gelecek hamleyi bekleyen yüz binler bugün de sokaklara döküldü. Tahrir meydanındaki kalabalık her geçen saat artıyor. İki gün önce Mısır Silahlı Kuvvetleri Cumhurbaşkanı Mursi'ye 48 saat mühlet vermiş, genelkurmay başkanı General Abdülfettah el Sisi ölüme hazırız mesajı vermişti. Bunun üzerine Başkan Mursi yaptığı açıklamada ne olursa olsun demokratik yollarla kazandığı koltuğunu ölmeden bırakmayacağını ifade etmiş "Barış için ölmek var dönmek yok", demiş ve ordudan verdikleri muhtırayı geri çekmelerini istemişti. Mısır Ordusu, ülkeyi 'her tür terörist, radikal ve ahmağa karşı' savunacaklarını duyurdu. Mursi dün akşam televizyonlarda yayımlanan açıklamasında ülkenin meşru lideri olduğunu savundu ve istifa taleplerini kabul ederek 'şiddete ve zorbalığa' boyun eğmeyeceğini vurguladı.
Mursi, anayasal meşruiyeti savunmak için canını vereceğini söyledi ve kendisine karşı yapılan protestolardanm yolsuzluğu ve Hüsnü Mübarek rejiminin kalıntılarını suçladı.

Ordu'nun krizin çözümü için siyasilere verdiği süre bugün Türkiye saatiyle 17:00'de dolacak.
Mısır Ordusu'nun Facebook'taki sayfasında yayımlanan 'Son saatler' başlıklı açıklamada, 'Allah'a yemin ederiz ki, Mısır'ı ve halkını korumak için, onlaı her tür terörist, radikal ve ahmağa karşı savunmak için kanımızı dökmeye hazırız' denildi.
Sürenin dolmasına saatler kala, hem muhalifler, hem de Mursi yanlılarının meydanlardaki gösterileriyse sürüyor Bu arada olaylardaki ölü sayısı da artıyor.
Sağlık Bakanlığı'nın verdiği bilgiye göre dün Kahire Üniversitesi yakınlarında Mursi yandaşlarıyla, güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda 16 kişi ölürken, 200'den fazla kişi de yaralandı.

SOKAKLARDA EYLEMLER SÜRÜYOR
Derin bir siyasi kriz içindeki Mısır'da birçok kentte sokak gösterileri gece gündüz demeden devam ediyor.
Muhalifler ve Mursi'nin üyesi olduğu Müslüman Kardeşler taraftarları da başkent sokaklarını mesken tutmayı sürdürüyor.
BBC'ye konuşan Mursi yanlısı bazı göstericiler, ölümü dahi göze aldıklarını ve Mursi'yi yalnız bırakmayacaklarını söylüyorlar.
Mısır'da meydanları dolduran muhalefet hareketinin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye görevi bırakması için tanıdığı süreyse dolmuş durumda.

KABİNEDE İSTİFALAR
Öta yandan Cumhurbaşkanı Mursi üzerindeki baskı, kabinesinden 6 bakanın istifasıyla daha da artmış durumda.
İstifasını sunanlar arasında Dışişleri Bakanı Kâmil Amr da var.
Cumhurbaşkanlığı ve hükümet sözcüleri de istifa etti.
BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Mursi'ye yaptığı çağrıda, "ciddi bir ulusal diyalog" başlatılmasını istedi. Pillay, "demokratik işleyişi" zedeleyecek hiçbir harekete bulunulmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Mısır'ın en üst düzey temyiz mahkemesi de, Mursi tarafından atanan başsavcının görevden alınmasını onayladı.
(BBC Türkçe)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...