Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan iki önemli açıklama

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan iki önemli açıklama

YAŞAM Haberleri

Milli Eğitim Bakanı Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın kalkacağını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı,Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kalkacağını, dershanelerin kapanacağını bildirdi. Bakan Avcı, medya temsilcileri ve muhabirlerle biraraya geldiği basın toplantısındaki konuşmasının ardından soruları yanıtladı. Bir gazetecenin ''SBS kalkıyor mu, dershaneler kapatılacak mı'' sorusuna Avcı, ''Çok kısa, SBS kalkıyor, dershaneler kapanıyor'' yanıtını verdi. SBS ile ilgili daha önce açıklamalarda bulunduğunu anımsatan Avcı, çocukların geleceğinin tek bir sınava endekslemenin doğru olmayacağını, bunun hem aileler hem çocuklar açısından ciddi yük oluşturduğunu dolayısıyla çocukların üzerinden bu yükü alacak bir düzenlemenin nasıl yapılacağını tartıştıklarını söylediğini belirtti. nbsp;
Bu konuda belirli bir mesafeye geldiklerini ifade eden Avcı, tek bir sınavın olmayacağını söyledi. Avcı, ''En azından bütün okullar için tek bir sınav olmayacak. Kapısında ciddi yığılmalar olabilecek olan, alabileceğinden daha fazla talebe maruz kalan okullar için ayrı bir sınav, küçük ölçekli bir sınav yapılacak. Ama asıl büyük değerlendirmeyi, müfredatın gereği olarak yapılması gereken sınavlara, sene içerisinde yapılacak olan sınavlara bir disiplin, çeki düzen getirerek sağlamayı ümit ediyoruz'' şeklinde konuştu.


Öğrencilerin notlarına standardizasyon gelsin
Öğrencilerin sene içinde çeşitli derslerden yazılılara girdiğini belirten Avcı, müfredatın öne çıkmasını, dershanelerde kazandırılan test becerilerinin değil öğrencilerin yarıyıl içinde o dersten ne öğrendiklerini ölçmeyi istediklerini söyledi.
Geçmiş yıllara dönük araştırmaların, okullarda yapılan sınavlara ilişkin değerlendirmelerin her zaman sağlıklı olmadığına işaret eden Avcı, şunları kaydetti:
''Bir okulun değerlendirme kriterleriyle, bir okulun değerlendirme kriterleri birbirini tutmuyor. Bunun çok kibar bir ifadeyle, büyük öğretmen camiasını rencide etmeyecek bir ifadeyle söylemek gerekirse, öğretmenlerin not verirken bazılarına çok cömert, bazılarına daha tutumlu olabildiklerini, bu yüzden öğrencilerin notlarında bir standart oluşmadığını, bu yüzden o notların daha sonraki değerlendirmelerde kullanılamadığını görmüşüz.
Şimdi bu sınavlardan bazılarını, yani bazılarını Matematik, Türkçe, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler'den sene içerisinde okullarda yapılan sınavlardan bazılarını, birer tanesini merkezden yapalım, Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz yapalım. Gerek sınavın hazırlanışını, uygulanışını, değerlendirilişini biz üstlenelim. Değerlendirmenin de nasıl yapılacağını biz denetleyelim. Böylece standart, daha adil, genel bir not havuzumuz oluşsun. Öğrencilerin notlarında bir standardizasyon bu yolla sağlanmış olsun. Bunları biz daha sonra farklı amaçlarla, okula girişlerde, okul tercihlerinde kullanabilelim. Bunun çalışmasını yaptık, yapıyoruz.''


Bakan Avcı, dolayısıyla SBS'nin olmayacağını, gelecek yıldan itibaren kalkacağını belirtti.
''Dershanelerle ilgili çalışma Başbakanlığa sunulacak hale getirildi''
Dershanelerin kapatılmasına ilişkin ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları olduğunu anımsatan Avcı, şöyle devam etti:
''Milli eğitimimize paralel bir düzeni olmaması amacıyla dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili yasal alt yapı alternatifleri üzerinde çalıştık. Bunları önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak, onu kolaylaştırmak ve çocuklarımızı dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemimizi ayarlamak.''
Müfredata ne kadar ağırlık verilirse, çocuklar sınıf içinde ne kadar aldıkları eğitimi ciddiyet verirse dershaneye olan ihtiyacın o kadar azalacağını vurgulayan Avcı, bu süreçlerin tamamını gözeten, konuyla ilgili daha önce Mehmet Ali Şahin başkanlığından bir komisyon kurulduğunu hatırlattı.


O komisyonun çalışmalarını da değerlendirmeye aldıklarını anlatan Avcı, bu konuda yapılacak düzenlemeler konusundaki düşünceleri başbakanlığa sunacak hale getirdiklerini bildirdi.
Bir gazetecinin ''Dershanelere kayıtların başladığı bir dönem. O zaman öğrencilere 'Dershanelere kayıt yaptırmayın' çağrısı yapabilir misiniz?' demesi üzerine Bakan Avcı, bu konunun 1.5 senedir konuşulduğunu, yürürlükte olan mevzuat doğrultusunda böyle bir şey söyleyemeyeceğini ama söylediklerinden çıkan sonucun belli olduğunu kaydetti.
Bakan Avcı, SBS'ye ilişkin bir soru üzerine, sene içinde yapılıp sonuçlandırılacak olan sınavların daha sonra 5, 6, 7. sınıflarda da uygulanacak şekilde geliştirileceğini, şimdiki çalışmanın sadece 8. sınıflarla ilgili olduğunu dile getirdi.
Diğer sınıflar için deneme amaçlı pilot uygulamanın asıl 8. sınıflar için olacağını ifade eden Avcı, diğer okulların da sene içindeki sınavlardan alınan notları hesaba katan seçme sınavı yapabileceklerini kaydetti.


Öğretmen atamaları
Avcı, öğretmenler için il emri atama olmayacağını, bütün öğretmenleri sınıflarında öğrencileriyle buluşturmayı sağladıklarını belirtti.


Gezi Parkı eylemleri
Bakan Nabi Avcı, ''Milli eğitim müdürlüklerinin Gezi Parkı eylemlerine katılan öğretmen ve öğrenciler için listeler oluşturduğu'' iddialarına ilişkin olarak ise Bakanlığın böyle bir talimat vermesine gerek bulunmadığını, yöneticilerin yasaların kendilerine emrettiği görevi yerine getirmek zorunda olduğunu belirtti.


Ana dilde eğitim
Ana dilde eğitim konusunda Anayasa değişikliğinin gerektiğini hatırlatan Avcı, şunları kaydetti:
''Yeni hazırlanan anayasada bu konuda bir düzenleme olursa, Milli Eğitim Bakanlığı olarak biz böyle bir düzenlemeye uyum sağlamaya hazır mıyız? Doğrusunu söylemek gerekirse, seçmeli dersler konusunda çok fazla değil ama zorlandığımızı söyleyebilirim. nbsp;Çünkü en azından bu alanda çalışan akademisyenler arasında bile ciddi bir doktrin tartışması oldu. Mesela 'Zazaki Kürtçe'nin lehçesi midir, ayrı bir dil midir?' Bu konudaki tartışmalar bize kadar yansıtıldı. Talim ve Terbiye Kurulumuzun önüne sorun olarak getirildi. Çünkü bazı akademisyenler dediler ki 'Evet bunu Kürtçenin bir alt lehçesi olarak okutmaya kalkarsanız biz bundan çekiniriz. Çok ayrıntısına girmek istemediğim tartışmalar yaşandı. Ama biz bunu başardık. Toplam 20 bine yakın öğrencimiz Zazaki ve Kırmançi'yi seçmeli ders olarak okuyor.''
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...