Kuveyt merkezli IICO'dan Arakanlı Müslümanlara destek kampanyası

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Kuveyt merkezli IICO'dan Arakanlı Müslümanlara destek kampanyası

DÜNYA Haberleri  / AA

Kuveyt merkezli Uluslararası İslami Yardım Organizasyonu (IICO), Myanmar hükümetinin saldırılarına maruz kalan Arakanlı Müslümanlara destek kampanyası başlattı.

IICO Başkanı Abdullah el-Matuk düzenlediği basın toplantısında, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik katliamlarını kınayarak, "Yaşananlar, masum insanların canına kasteden terörist ve acımasız katliamlardır." dedi.

Bölgedeki Müslüman sivillere karşı işlenen suçların önüne geçilmesi için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran Matuk, Arakan'daki sivillere yardımların ulaştırılması için bölgede mutlaka insan hakları ve hayır kuruluşlarına ait ofislerin açılmasına izin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Arakanlı Müslümanlar için yardım toplama kampanyasını başlattıklarını aktaran Matuk, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatına (İİT) da söz konusu şiddet olaylarının son bulması ve bölge halkının yerlerinden edilmesini engellemek için Myanmar hükümetine baskı yapmaları çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) dün, Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve Budist milliyetçilerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e ulaşan Arakanlı Müslümanların sayısının 146 bine ulaştığını açıklamıştı.

Arakan'da ne oluyor?

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında, 25 Ağustos'tan beri çok sayıda Arakanlı Müslüman sivil hayatını kaybetti. Saldırılarda 60'tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakıldı.

On binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği sebebiyle bölgeden kaçmaya, kara ve deniz yoluyla Bangladeş'e geçmeye çabalıyor. On binlercesinin de sınır bölgesindeki bekleyişi sürüyor.

Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları, hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildiriyor. Bazı sivil toplum kuruluşları ise bu sayının binlerce olduğunu iddia ediyor. Myanmar yönetimi, göç yoluna düşen ya da evsiz kalan Arakanlı Müslümanlara insani yardım ulaştırılmasına da izin vermiyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...