BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Gül suyu

Gül suyu

Mutfakların ve yağlı ciltlerin gülü, tatlıların damak tadı, hoş kokulu bir çiçek... Gül ve ürünleri; başta güllaç, aşure olmak üzere güllü lokum, akide şekeri, gül reçeli, şerbeti, güllü pelte ve dondurma ile lezzet kültürümüzdeki yerini çoktan almış...



Her çiçeğin kokusu kendine göre güzeldir. Doğada çirkin kokan çiçekler de olduğunu okumuştum bir dergide. Ama benim tanıdığım, şimdiye kadar koklamak fırsatı bulduğum bütün çiçekler hoş kokulu. İçimizi açan, ruhumuzu okşayan bizi daha güzel dünyalara götüren hoş kokular. Yasemin, menekşe, mimoza, ıtır, leylak, şebboy, hemen aklımıza gelen, çevremizde sıklıkla görüp, koklayabildiğimiz görüntüleri de kokuları kadar çekici birkaç çiçek. Ama içlerinde bir tanesi bambaşka. Bunların arasında hem kullanım alanı, hem kokusunun keskinliği açısından ilk sırayı gül ve gül suyu alır. Başında ait olduğu çiçeğin adını taşısa da “gül suyu” tabiri sadece koku alma duygumuzla algılanmaz. Damak tadımızda da gül suyu vardır. Bir çok tatlıya katılır, hatta mevlit okunan toplantılarda bile güzel kokusu için cemaate dağıtılır. EVDE YAPABİLİRSİNİZ Gül suyu, gül yapraklarının damıtılması ile elde edilen bir sıvıdır. Evinizde bile yapabilirsiniz. 250 gr (1/4 lt) iyi suyu kaynatın, içine bir avuç gül yaprağı atın. Ateşi ve kabın üzerini kapatın. 30 dakika kadar demlenmeye bırakın. Süzüp, dolapta saklayacağınız bu suyu 6 ay müddetle yüzünüze tonik gibi kullanabilirsiniz. Özellikle yağlı ciltlerin bakımında çok etkilidir. Cildin temizlenmesi ve canlanması için her akşam gül suyu ile silinmesi faydalıdır. Yeter ki temizlik kurallarına uygun yapılmış ve bakteri üretmeyecek şartlarda saklanmış olsun. Gül, antik çağlardan beri bilinen, yetiştirilen değerli bir süs çiçeği. Yine o çağlardan beri in- sanoğlu gül suyunu bilmekte, güzellik, sağlık, kaliteli hayat ve damak tadı için kullanmaktadır. Gül yaprağı ve gül suyunun daha çok Orta Doğu ve Müslüman ülke mutfaklarında kullanıldığını görüyoruz. Hatta çoğu Avrupalı için bu koku itici bile gelebilir. 5 sene önce, Türk mutfak ekibi ile gittiğim Fransa’da tertip ettiğimiz Türk gecesinde, misafirlerimize içine “gül suyu” katılmış aşure ikram etmiştik. Hatırlıyorum, çok kişi gül kokusundan dolayı aşureyi yiyememişti. Bizler çocukluğumuzdan beri bu kokuya alışkınız, aşurede, güllaçta ya da üzerine gül suyu gezdirilmiş su muhallebisinin tadında, kokusunda gülü beğeniriz. Bence bunun bir sebebi de, gülün ülkemizde Orta Doğu ve İran’da bolca yetişmesi olmalı. Bu çiçeğin İran ve Çin’de 5000 seneden beri yetiştirildiği bugün ispatlanmış bir gerçek. Avrupa’ya sonradan gitmiş olması, Batı mutfaklarına girmesini de önlemiş olmalı. GÜL KOKULU YAPILAR Tarihte gül suyuyla yıkanan hem temizlenip hem de güzel kokan iki muhteşem bina vardır. Birincisi, Eyyubi Sultanı Selahattin Melik an-Nasır’ın 1187 yılında haçlı ordusundan geri aldığı Kudüs’te gül suyuyla yıkattığı Ömer Camii. Tam 500 devenin taşıdığı gül suyu ile yıkanmış. İkincisi, 1453’de Fatih Sultan Mehmet’in Bizans’tan aldığı ve camiye çevirmeden önce gül suyu ile yıkattığı Ayasofya kilisesi. Günümüzde de camilerimizin güzel kokması için gül suyu ile yıkandığına dair haberler okuyoruz. Isparta doğal olarak başı çekiyor, Çankırı, Nazilli, Nevşehir son olarak da Eyüp Sultan Camii’nin böyle bir uygulama ile mis gibi koktuğunu öğrendik. Kuzey Afrika ülkelerinden Tunus’a yaptığım bir gezide, aktar dükkanlarında çuvallar içinde minik gül tomurcukları satıldığını görmüştüm. Bunları yemek ve tatlı yapımında kullanıyorlar. Biz de güllü lokum, güllü akide şekeri, gül reçeli, gül şerbeti, güllü pelte, güllü dondurma ilk aklıma gelenler. Ramazan ayınızın gül suyunun ferahlatıcı, içimizi okşayan hoş kokusu gibi huzurlu, lezzetli geçmesi dileklerimle... GÜLLÜ KEK Yapılışı: Gül yapraklarını 30 dakika kadar kaynar suda bekletin. Suyunu süzün. Şeker ve suyu kaynatın, içine süzdüğünüz gül suyunu ekleyin. Kısık ateşte 30 dakika kadar tutun. Çukur bir kapta, pudra şekeri ile tereyağını çırpın. Yumurtaları tek tek ekleyin. Daha sonra eleyerek un ve kabartma tozunu katın. Ufak ufak kestiğiniz güllü lokumları da katıp iyice karıştırın. Yağlanmamış kalıba dökün ve önceden (180 C) ısıttığınız fırında 45 dakika pişirin. Bıçak kontrolü yapın. Fırından alınca kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın. Malzemeler (6 kişilik) > 150 gr kurutulmuş gül tomurcukları (veya kokulu taze gül yaprakları) > 50 gr güllü lokum > 125 gr tereyağı > 180 gr toz şeker > 125 gr pudra şekeri > 1 paket kabartma tozu > 160 gr un > 3 yumurta > 35 cl. su
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT