Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mursi darbeyi reddetti, halkı direnişe çağırdı

Mursi darbeyi reddetti, halkı direnişe çağırdı

DÜNYA Haberleri

Mursi'nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mursi'nin söz konusu askeri darbeyi kabul etmediği ve Mısırlıları darbeye karşı durmaya çağırdığı bildirildi. Açıklamada Mursi'nin "Şu anda Cumhurbaşkanıyım, aynı zamanda ordunun komutanıyım" dediği ifade edildi. Bu arada nbsp;ABD Dışişleri Bakanlığı, "Mısır'da şu an durum değişken olduğu için askeri darbe yapılıp yapılmadığını söyleyemeyiz" açıklaması yaptı. ABD'nin Mısır'da oluşan şartlardan büyük endişe duyduğunun belirtidiği açıklamada, Mısır'daki tüm tarafların müzakere ve şiddetin azlatılması için adım atmaları istendi. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ise Mısır halkının endişelerine karşı daha duyarlı olması talep edildi. Barışçı siyasi çözümün Mısır için en iyi seçenek olduğu kaydedildi. ABD, İngiltere ve Kanada'nın Mısır'a gidilmemesi için seyahat uyarısı yayınladığı belirtildi. El Ahram sitesinin haberinde, söz konusu ülkelerin Mısır'daki vatandaşlarını tahliye etmek için uçak göndereceği belirtildi.

MISIR'DA ORDU YÖNETİME EL KOYDU

Gün boyu sıcak gelişmeler yaşanan Mısır'da geçiş döneminin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapılacağı bildirildi.Mısır resmi haber ajansı, kurulacak geçiş hükümetinin ardından parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını açıkladı.El Ahram Gazetesi Türkiye saati ile saat 20.00'de 'Mursi artık Mısır'ın Cumhurbaşkanı değildir' açıklaması yaptı.

MISIR ORDUSU'NDAN AÇIKLAMA

Mısır'da yönetime el koyan ordu adına Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi açıklama yaptı. Açıklamada ordunun geçici olarak yönetime el koyduğunu ve geçici bir hükümet kurulacağını söyledi. Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi açıklamasını şu şekilde yaptı:

"Silahlı kuvvetler kendi görevleri çerçevesinde yönetimi davranmıştır. Bu bağlanda durumu sakinleştirmek için siyasi güçler arasında ulusal uzlaşıyı sağlamak için çalışmıştır. Geçen kasım ayında tüm siyasi hareketlere çağrı yapılmıştır. O zamandan bu zamana kadar bu çağrılar devam etmiştir. Silahlı kuvvetler tekrar tekrar stratejik durumu değerlendirmiştir. Buna ülkenin karşı karşıya kaldığı durum değerlendirilmiştir. Silahlı kuvvetlerin rolü içerde yaşanan sorunları ve tehlikelerden ülkeyi kurtarmaktır. Bu çerçeve içerisinde Cumhurbaşkanı ve sarayla birlikte 2013'te genel komutanın görüşünü dile getirmiş ve Mısır halkı üzerindeki misyonunun altını çizmiştir. 48 saatlik sürenin sonunda halkın amaçlarına ulaşılamamıştır.

Silahlı kuvvetler çeşitli liderler, gençler, siyasilerle görüşmeler gerçekleştirmiştir. Görüşmelere göre güçlü ve istikrarlı bir Mısır oluşturulacak. Herkesi kapsayacak., çatışma sonlandırılacak ve bir yol haritası oluşturulacak. Bu çerçevede anayasa askıya alınacak. Anayasa Mahkemesi başkanı mahkeme önünde yemin edecek. Bunun sonunda cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

Anayasa Başkanı anayasak deklerasyonlar yayınlama hakkına sahip olacak bu geçiş sürecinde. Daha sonra bir hükümet kurulacak. Ve bütün kesmi kapsayan bir komite anayasal değişiklikleri gözden geçirecek. Daha sonra da parlemento seçimleri gerçekleştirilecek.

Medya için yeni etik değerleri oluşturulacak. Ve gençliğin bundan sonraki süreçte güçlendirilmesi için bir uzlaşı komisyonu oluşturulacak. Silahlı kuvvetler Mısır halkına, bütün farklı grupları bir araya getirerek, barışçıl protesto haklarına sahip çıkıp kan dökülmesini engelleyecektir.

Silahlı kuvvetler hem polis gücünü hem de yargıyı bir kez daha selamlamaktadır. Hem yaptıkları fedakarlıklardan dolayı hem de Mısır halkının güvenliğini sağladıklarından dolayı selamlamaktadır."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...