Hallerde et de olacak

Düzenleyen:
Hallerde et de olacak

Ekonomi Haberleri

Avrupa’daki gibi haller, sebze meyve yanında artık balık, tavuk, et, çiçek ve diğer gıda ürünlerinin de satılacağı merkezler olacak. Böylece hal esnafının maliyeti düşecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, hazırlıkları yürütülen yeni Hal Kanunu ile bu merkezlerin Avrupa standartlarına taşınacağını söyleyerek “Hallerin fonksiyonlarını ve işletme modelini farklılaştırarak, maliyetleri aşağı çekeceğiz. Ülkedeki 176 halden 100’ü çok küçük. Buraları hal tanımından çıkarıp, toplama merkezi hâline getireceğiz” dedi. Gıda fiyatlarını düşürmek amacıyla yapılan çalışmaları anlatan Tüfenkci “Hal Yasası ile toplama merkezlerinde paketleme tesislerine teşvik vereceğiz. Böylece ürünün, toplanan merkezlerden belli standartlarla sevk edilmesi sağlanacak. Bunlar hal kapsamından çıkacağı için maliyetleri de düşük olacak. Bu da ürün fiyatını etkileyecek. Özel sektörün de hal kurması önerisini gündeme getireceğiz. Avrupa’daki gibi haller, sebze meyve yanında artık balık, tavuk, et, çiçek ve diğer gıda ürünlerinin de satılacağı merkezler olacak. Dünya standartlarına yaklaşacak. Modern hallerde, sebze ve meyve ile et de toptan alınıp satılıyor. Toplu işlem yapılınca, lojistik maliyetler ve işletme maliyetleri düşüyor” diye konuştu.

 

Sebzeler manavda dolaba girecek

Her sebze için fireyi en aza indirecek kap standartlarının belirleneceğini anlatan Bakan Bülent Tüfenkci, şu bilgileri verdi: 50 kiloluk kasada domates sevk ederken oluşan fire oranı, 10 kiloluk kasadan çok daha fazla oluyor. Ürünün şekline göre kartondan yuvalar yapılacak. Bunların maliyetleri yüksek değil. Meyve ve sebzenin türüne göre, kartondan, köpükten ya da plastikten taşıma standardı olacak. Ürünler market ve manavlarda da soğutuculu reyonlarda satılacak. Buna farklı şekillerde destek ve teşvik verilmesi planlanıyor. Bu düzenlemelerle fire oranlarını düşürmeye çalışacağız.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...