BAŞA DÖN

Türkiye Gazetesi

Anasayfa > Haber > Vücudumuzun beyaz dostları

Vücudumuzun beyaz dostları

A ve B vitamini ile protein, fosfor, potasyum ve folik asit yönünden zengin olan süt, kaymak, yoğurt ve peynir, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda kemik ve diş gelişiminde çok etkilidir.



SÜT, YOĞURT ,PEYNİR ,KAYMAK Süt ve süt mamullerinin; her yaşta insan için, özellikle de gelişme çağındaki çocuklar ve menopoz dönemindeki kadınlar için “vazgeçilmez” gıdalar olduğunu hepimiz biliyoruz. Ama hangimiz, her gün bir küçük kâse yoğurt yemeyi, bir bardak süt içmeyi alışkanlık haline getirdik? Bu soruya, hiç tereddüt etmeden “evet” diyecek kaç kişi çıkar? Beslenme alışkanlığımızı gözden geçirdiğimizde elde edeceğimiz sonuçlar pek de iç açıcı olmayacaktır. Bu sebeple, köşemizi bugün “vücudumuzun beyaz dostları” süt ve süt mamullerine ayırmak istiyoruz. A ve B vitamini ile protein, fosfor, potasyum ve folik asit yönünden zengin olan süt, kaymak, yoğurt ve peynir, özellikle gelişme çağındaki çocuklarda kemik ve diş gelişiminde çok etkilidir. Bir kase yoğurt, vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyacağı gibi, direnme gücünü de artırır. Ayrıca yoğurt, kemik için gerekli kalsiyumun ana kaynağıdır. Bir günlük kalsiyum ihtiyacınız için bir kase yoğurt yemeniz yeterlidir. Bu miktarda yoğurt 150-400 miligram arasında kalsiyum içerir. Eğer kilo probleminiz varsa, kaymağı alınmış yağsız yoğurdu tercih etmeniz gerekiyor. A vitamini içeren süt; sağlıklı bir cilt ve sağlıklı gözler için de temel ihtiyaçtır. Yaşlanmaya, kansere ve kalp hastalıklarına yol açan maddeleri nötralize eder. Gerek menopoz sonrası kadınlarda, gerekse yaşlı erkeklerde yaygın olarak sağlığı tehdit eden osteoporoz (kemik erimesi) göz önünde bulundurulduğunda, bebeklikten başlayarak, vücuda uzun dönemli kalsiyum yatırımı yapılması gereklidir. Bunun için bol bol süt, yoğurt, peynir ve kaymak yemelidir. Hastalıklar ve çareleri Kulakta akıntı Kulak akıntısı, dış veya ortakulak iltihabından kaynaklanır. Akıntı azsa; dışkulak iltihabı; koyu sarıysa, ortakulak ihtihabı düşünülür. Mastoid iltihabının sebep olduğu akıntı ise, krem kıvamında olup, çoktur. Kulaktan kanlı akıntı gelmesi; kulak zarının delinmiş olması veya kafatası kırığından kaynaklanabilir. Doktora başvurmak gerekir. İltihabın sebep olduğu kulak akıntılarının tedavisinde aşağıdaki reçeteler uygulanabilir. * 1 avuç taze zeytin yaprağının ezilerek suyu çıkarılır. Üzerine, 1 kahve kaşığı süzme bal konup, iyice karıştırılır. Kulağa; günde 3 kere, birer damla konur. * Kulağa; günde 2 kere, birer damla saf sirke damlatılır. * Ayrıca; günde 2 kere, üçer damla papatya yağı damlatmak da faydalıdır. Mafsal ağrıları Eklemlerde (oynak yerlerde) hissedilen ve çoğunlukla soğuk algınlığından sonra görülen ağrıları dindirmek için aşağıdaki reçeteler uygulanır: * 6 bardak suya; 8 tane lahana yaprağı konur. 20 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Bu suya batırılan bir bez, sıkılmadan ağrıyan yere sarılır. * 4 su bardağı üzüm şırasına; 2 avuç ufalanmış eğreltiotu konur. 14 gün bekletildikten sonra süzülür. her gün, 1 kere sürülür. * 1 tane acıhıyar ezilir. Çıkan suyu ile ağrıyan yerler ovulur. * 1 çay bardağı süzme bala; 2 çorba kaşığı ezilmiş suteresi konur. İyice karıştırıldıktan sonra ağrıyan yerlere sürülür. * 4 bardak suya; 2 çorba kaşığı dövülmüş andızotu kökü konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Suyu ile ağrıyan yerler ovulur. * Ayrıca; Ağrıyan yerler, sıcak tuzlu su ile ovulur, sirkeye batırılmış bez konur, bol sabunlu suya batırılmış bez konur, kaynatılmış patlıcanın suyuyla ovulur. Yemeklerde, ikişer diş sarmısak yenir. * 4 bardak sirkeye; 1 çay bardağı süzme bal, 1 çorba kaşığı bakla unu, 1 çorba kaşığı ufalanmış nane ve 1 çorba kaşığı burçakunu konur. Lapa haline gelinceye kadar ısıtıldıktan sonra ağrıyan yerlere sürülür. Bu terkip, mafsal kireçlenmeleri için de faydalıdır. Kekik mükemmel bir antibiyotik Anadolu Üniversitesi Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi (TBAM) Müdürü Prof. Dr. Hüsnü Can Başer, kekiğin antibiyotik gibi mikrop öldürücü olduğunu söylüyor. Kekik yağının romatizma ve şeker hastalığının tedavisinde de kullanıldığını belirten Başer, “Kekik yağı bu hastalıklara faydasının yanı sıra, çok büyük bir mikrop öldürücü antibiyotik gibi etkilidir” dedi. Prof. Başer, kekiğin gıda maddelerini korumak için de kullanıldığını ifade ederek, “Gıda maddelerindeki bakteri ve mikroskopik mantarların üremesini önleyen kekiğin gıdaların korunmasında da önemi var. Yemeklere kekik atılmasındaki neden tat dışında gıdanın ömrünü uzatmasıdır. Besine değer kazandıran kekik Türkiye’nin çok büyük bir ürünüdür. Üretimi de yaygınlaşıyor” diye konuştu. Avrupa’da kekiğin hayvan yemlerine de karıştırıldığını kaydeden Başer, “Hayvan yemlerinin korunması amacıyla kullanılan kekik, bu yemlere de ayrı bir tat katar. Günümüzde kekik, gıda sanayiinde mikrop öldürücü ve tat verici, ilaç sanayiinde ise daha çok koku verici olarak kullanılmaktadır” diye konuştu. Başer, kekik yağının dikkatli kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Kekik yağının doğrudan içilmesi son derece tehlikelidir. Cilde sürülebilir, koklanabilir. Ancak göze ve burna damlatılması son derece tehlikelidir. Kekik yağını doğrudan içerek komaya giren bir hastaya doktor dahi tedavi uygulayamayabilir” dedi. Romatizma ağrılarını dindirmek için... Kekik ayrıca, bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. İştahsızlığı giderir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kalp çarpıntılarını keser. Yemeklerin bozulmasını önler. Bağırsak iltihabını iyileştirir. Salgı bezlerinin düzenli çalışmasını sağlar. İdrar söktürür. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Böbreklerde ve Mesanedeki mikropları öldürür. Tansiyonu geçici olarak yükseltir. Hastalıklara karşı direnme gücünü artırır. Çocuklarda görülen kansızlığı giderir. Kan dolaşımını düzenler. Müzmin öksürük, astım, bronşit ve iltihaplı zatülcenpte faydalıdır. Grip, nezle ve anjinde şikayetlerin azalmasına yardım eder. Kekik suyu ile banyo romatizma ağrılarını dindirir. Kandaki şeker miktarını azaltır.
 
 
 
 
 
 
 
Kapat
KAPAT