ABD ve Avrupa'dan darbeye tepki

ABD ve Avrupa'dan darbeye tepki

GÜNDEM Haberleri

ABD, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu Mısır'daki darbeye tepki gösterdi.

ABD, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu Mısır'daki darbeye tepki gösterdi. Amerikan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada tarafların şiddeti azaltmak için diyalog kurma yolunda adım atmaları çağrısında bulunuldu. Ayrıca Pentagon'dan yapılan açıklamada Amerika Savunma Bakanı Chuck Hegel'in geçen hafta Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi ile bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. Açıklamada görüşmenin detayıyla ilgili bilgi verilmedi. nbsp;Avrupa Parlamentosu'nda Mısır'daki olaylar tartışıldı. nbsp; Oturumda, "Mursi'nin halkının beklentilerine cevap veremediği, sadece Müslüman nbsp; nbsp; Kardeşler'in cumhurbaşkanı gibi hareket ettiği ve AB desteğini hak etmediği" nbsp; mesajı nbsp; verildi. nbsp;Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda yapılan nbsp; Mısır'daki olaylara ilişkin oturumda, "Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin halkının nbsp; beklentilerine cevap veremediği, sadece Müslüman Kardeşler'in cumhurbaşkanı gibi nbsp; hareket ettiği ve AB desteğini hak etmediği" mesajı verildi.
nbsp;Oturumda Hristiyan Demokratlar adına konuşan Jose Ignacio Salafrancas nbsp; "Mısır büyük bir ülke, Arap dünyasının sembolü. Ortadoğu Barış Süreci'nde kilit nbsp; ortak. Suriye'de yaşananlarda kilit etkisi var. Mısır kaderine terk nbsp; edemeyeceğimiz bir ülke" dedi.
nbsp;Sosyalistler adına konuşan Veronique de Keyser, "Mursi'nin demokratik nbsp; yollarla seçildiğini ancak Mısır halkının beklentilerini karşılayamadığını" nbsp; söyledi. Askeri darbenin çözüm olamayacağını belirten De Keyser milli mutabakat nbsp; hükümetiyle barışçıl demokratik geçiş sürecine ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Marietje Schaake de Liberaller adına yaptığı konuşmada, Mursi'nin nbsp; Mısır halkının büyük çoğunluğunun gözünde meşruiyetini kaybettiğini savundu. nbsp; Schaake, Mursi'yi "yolsuzlukta Mübarek'in ayak izlerini takip etmekle ekonomik nbsp; reformda, ülkeyi demokrasiye götürmekte başarısız olmakla azınlıkların haklarını nbsp; kısıtlamakla, sivil toplumu cezalandırmakla" itham etti.
nbsp;Yeşiller adına söz alan Judith Sargentini ise Mursi'yi "demokrasinin nbsp; faziletlerini göstermemekle iktidar aşığı olmakla nbsp; temel hakları ve dini nbsp; özgürlükleri kısıtlamakla" suçladı.
Muhafazakarlar ve Reformistler adına konuşan Charles Tannock, nbsp; Mursi'nin kaotik yönetimiyle uluslararası ortaklarının ve kendi halkının sabrını nbsp; test ettiğini, Mübarek rejiminden bile ileri gittiğini savundu. Tannock, nbsp; başlangıçta Mursi'ye "destek verdiği" için Avrupa Birliği'ni sert sözlerle nbsp; eleştirdi.
nbsp;AP genel kurulunda yarın oylanacak Mısır kararı taslağında ordunun nbsp; ültimatomu not edilmekle yetinilirken bütün siyasi aktörlere uzlaşma için en kısa nbsp; sürede ulusal diyaloğa girmeleri ve demokratik dönüşümü teşvik etmeleri çağrısı nbsp; yapılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...