Egemen Bağış Mursi'yi takdir etti

Egemen Bağış Mursi'yi takdir etti

GÜNDEM Haberleri

Başmüzakereci Egemen Bağış, "Mursi'nin darbe çığırtkanlarına dik duruşunu takdirle karşılayıp, darbenin her türlüsüne her yerde karşı çıkmalıyız" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Mursi'nin darbe çığırtkanlarına dik duruşunu takdirle karşılayıp, darbenin her türlüsüne her yerde karşı çıkmalıyız" dedi. nbsp;Egemen Bağış, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Mursi'nin darbe çığırtkanlarına dik duruşunu takdirle karşılayıp, darbenin her türlüsüne her yerde karşı çıkmalıyız" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, de Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili, "Muhammed Mursi, ordunun tavrına direnir mi, direnirse iç çatışmalar çıkar mı? Bunu şimdilik bilemiyoruz ama ordunun 2 gün önce verdiği muhtıra karşısında Mursi'nin boyun eğmeyen tavrını takdir etmek gerekiyor. Mursi'nin tanklara, toplara direnecek hali var mı? Bunu bilemiyoruz. Mursi taraftarları, ordu ve Mursi karşıtlarıyla çatışırsa kan dökülür. Bunu tasvip etmeyiz" dedi.
Mısır'daki tablonun 1960 ve 1980 darbelerinde Türkiye'de yaşananlara benzediğini dile getiren Çelik, "Bu, geri kalmışlık göstergesidir, bu tablonun Mısır'da yaşanması bizi üzüyor. İran, Mısır dost ve kardeş ülkedir. İslam ülkeleri içerisinde önemli bir yere sahiptir" ifadesini kullandı.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin "Bileğinin hakkıyla" seçimleri kazandığını aktaran Çelik, "Mursi, Hüsnü Mübarek döneminden kalan bürokrasinin organize ettiği ve sonuçlanması haftalarca süren seçimleri bileğinin hakkıyla kazandı. Hüsnü Mübarek zihniyetinin gözetiminde yapılan seçimlerde, Mursi ile beraber demokrasi kazandı" dedi.
Telefon diplomasisi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Mısır'daki son gelişmelere ilişkin olarak çeşitli ülkelerden mevdidaşları ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Singapur'dan ayrılmadan önce ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Katar dışişleri bakanları ile telefonda görüştü.
Görüşmelerde Mısır'daki son gelişmelerin değerlendirildiği öğrenildi.
Diyalog çağrısı
Öte yandan, Türk Dışişleri Bakanlığı Mısır'daki gelişmelerle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada "Türkiye, dost ve kardeş Mısır'ın istikrar ve güvenliğini, hem ülkemiz hem de bölge için hayati önemde görmektedir" denildi. "25 Ocak Devrimi olarak tarihe geçen Mısır Devrimi, Mısır halkının meşru taleplerini karşılamak için yapılmış ve Türkiye, onurlu Mısır halkının bu özgür iradesini desteklemiştir" ifadelerine yer verilen açıklamada, can kayıpları nedeniyle duyulan üzüntü belirtilerek, provokasyondan uzak durulması uyarısında bulunuldu. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Bütün demokrasilerde seçimle iş başına gelen yöneticilerin yine seçimle görevden ayrıldığı evrensel bir gerçektir. Mısır halkı ve yönetimi, mevcut krizi aşmak için yine demokratik kurallar çerçevesinde bir yol haritası belirleyebilecek kudrettedir. Anayasal meşruiyet içerisinde kalınarak Mısır halkının iradesine saygı duyulması, Mısır'daki demokratik sistemi güçlendirecektir."
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, taraflara şiddetten kaçınılması ve "Anayasal demokrasi zemininde karşılıklı anlayış ve diyalog yoluyla toplumsal uzlaşı sağlanması" çağrısında bulundu.
CHP'den açıklama
CHP Genel Başkan Yardımıcısı Faruk Loğoğlu, Mısır'da daha fazla gerginlik istemediklerini belirterek, "Ancak her yerde olduğu gibi askerin siyasete karışmasını da uygun bulmuyoruz" dedi. Loğoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır'daki gelişmelerin çok hızlı yaşandığını söyledi.
CHP olarak Mısır'da daha fazla gerginlik istemediklerini vurgulayan Loğoğlu, her yerde olduğu gibi askerin siyasete karışmasını da uygun bulmadıklarını kaydetti.
Mısır'da yaşanan gelişmelerin, Hüsnü Mübarek'in iktidardan indirilmesi ve Arap Baharı ile başlayan demokratikleşme sürecini sekteye uğratacağını dile getiren Loğoğlu, bu durumun, ülkeye demokrasinin gelmesini de geciktireceğini belirtti.
Gelişmelerin Arap dünyasına da olumsuz yansımalarının olacağını savunan Loğoğlu, "ordunun yönetime el koymasının gerginliği önleyeceği" yönündeki nitelendirmelere karşın, bu durumu kaygıyla karşıladıklarını ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...