Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Avrupa'da kaset başa mı sarılıyor

- Güncelleme:
Avrupa'da kaset başa mı sarılıyor

Ekonomi Haberleri

Portekiz'de yakın zamanda Dışişleri Bakanı ve Maliye Bakanı kemer sıkma politikalarının yol açtığı "buhrandan" dolayı istifalarını açıkladı.

Portekiz'de yakın zamanda Dışişleri Bakanı ve Maliye Bakanı kemer sıkma politikalarının yol açtığı "buhrandan" dolayı istifalarını açıkladılar. Özellikle ülkenin 78 milyar euroluk kemer sıkma paketinin mimarı olarak bilinen Maliye Bakanı Vitor Gaspar her ne kadar zaman zaman eleştirilmiş olsa da, programın son 12 ayına girmesiyle beraber hükümetin "Avrupa Birliği tarafından belirlenen hedefleri yakalayamadığı için" istifa ettiğini bildirdi. Gaspar'ın yerine ise ülkenin Hazine Sekreteri Maria Luis Albuquerque geldi. Geldi gelmesine ancak Albuquerque'nin ataması Dışişleri Bakanı'nın istifasına neden oldu. "Yeni gelen Bakan da eskisinin politikalarına aynen devam edecek" diyerek istifa eden Dışişleri Bakanı Portas "Daha fazla istifa gelecek mi?" sorularını da su yüzüne çıkardı. İşte bu sırada Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho da televizyonda halka seslenerek, "Hükümeti zor tutuyorum" manasında bir açıklama yaptı. Coelho konuşmasında Dışişleri Bakanı'nın istifasını kabul etmediğini de söyledi
Peki ne oldu da böyle oldu?
Bloomberg haberine göre Avrupa Birliği, IMF ve Avrupa Merkez Bankası tarafından izlenen 78 milyar euroluk kurtarma planının hedeflerine ulaşabilmesi için harcamaların kesilmesi ve vergilerin artırılması sonucu Başbakan Coelho yükselen işsizlik ve daha da derinleşen bir resesyonla karşı karşıya kaldı. Öte yandan 3 Mayıs'ta açıkladığı "2015'e kadar 4.8 milyar euro para bulmamız lazım" sözünü yerine getirebilmek için de daha fazla kamu işçisinin işten çıkarılmasının da içinde olduğu bazı önlemler açıkladı.
Sonuç?
Kemer sıkma politikalarının sonlanmasına 12 ay kalan ve yeniden piyasalara girmeyi bekleyen Portekiz'de tahvil faizleri dün tam 42 baz puan birden yükselerek yüzde 7'nin üzerine çıktı. Durmak yok, yola devam; 10 yıllık gösterge tahvil faizi bugün durmadı ve Kasım 2012'den bu yana ilk kez yüzde 8'in üzerini gördü.
Bu arada...
Euro Bölgesi mali liderleri Pazartesi buluşmaya hazırlanırken, Yunanistan'ın da daha fazla yardım alabilmek için verdiği sözleri o zamana kadar yerine getirmesi gerektiği konusunda uzlaşmaya vardılar. Yani Yunanistan'ın hafta sonuna kadar Euro Bölgesi maliye bakanlarının verdiği sözleri yerine getirebileceği konusunda ikna etmesi gerekirken, Reuters Yunanistan'ın bunu yapamamasının sonucu olarak Euro Bölgesi'nin yeniden şiddetli bir krize girebileceğini iddia etti.
Euro Bölgesi maliye bakanlarının Pazartesi bir anlaşmaya varamaması durumunda ise Yunanistan'a bir sonraki yardımın Eylül ayına kadar ertelenebileceği belirtiliyor. nbsp;
Fakat Perşembe'nin gelişi Çarşamba'dan bellidir. Eylül'e ertelenecek yardım ertelenmesine ama Yunanistan'ın Ağustos ayında 2.7 milyar dolarlık tahvil geri alımı yapması lazım. Bu vakitte alım gerçekleşmezse ne olur? Deutsche Welle iddia eder ki IMF şartlarına göre kurtarma paketi tamamen terk edilir... nbsp;
Kaynaklar: Bloomberg, Deutsche Welle, Reuters

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...