Gençler geleceğini dışarıda görüyor!

Düzenleyen:
Gençler geleceğini dışarıda görüyor!

EĞİTİM Haberleri

Gençlerin hayalini yurt dışı eğitimi süslüyor. Daha kaliteli eğitim alma arzusu, öğrencileri bu yola sürüklüyor. Üstelik rakam her geçen yıl artmakta...

Mahmut Özay - Türk gençlerinin gözü yurt dışında... Üstelik gitmek isteyenler artık sırf eğitim değil, iş imkânlarını da araştırıyor. Yurt dışına eğitim için giden öğrencilerin sayısı son bir senede yüzde 30 arttı. Boş kontenjanlar da bu durumu gösterir nitelikte... Eğitim Danışmanı Irmak Otraç bu artışı ve nedenleri şöyle özetledi: Sebepler çok yönlü: Amerika, Kanada ve Avrupa’nın yüksek eğitim standartları, üniversitelerin sahip oldukları imkânlar, ortalama ücretlerin Türkiye’deki özel üniversite ücretlerinden çok da farklı olmaması... Bir diğer ayırt edici faktör ise kontenjan sınırlaması. Avrupa’da böyle bir şey yok. Türk öğrencilerin barajı geçmesi, yurt dışında üniversite eğitim hakkı elde etmeleri için yeterli. 
DİL, ARTI KAZANÇ
 Okul ücretleri değişiklik gösteriyor. Almanya’da ortalama yıllık 500-800 avro. Macaristan’da 3.000 - 5.500 avro. Polonya’da 2.500 - 5.000 avro... Bu bahsettiğimiz ülkelerdeki üniversiteler Nobel ödüllü akademisyenlere sahip, 300-500 yıllık köklü okullar. Buralar Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden ne yazık ki kat kat üzerinde... Bunun yanında bir de öğrenci yeni bir dil öğreniyor. Her geçen gün bu artış daha da çoğalıyor. Kanada, mezuniyet sonrası verdiği 3 yıl çalışma hakkıyla öğrencilerin gözdesi. Amerika ise burslar ve şartlardan dolayı tercih ediliyor. Türkiye, ABD’ye en çok öğrenci gönderen 10 ülkeden biri. Bu öğrencilerin oluşturduğu ekonomik büyüklük de yıllık bazda 400 milyon doları buluyor. Bu okulların çoğu araştırmalar için yıllık 500 milyon dolar para harcıyor. 
Görüştüğümüz eğitimcilerin birçoğu da bu durumdan oldukça endişeli... Ülkemizin bu beyin göçünü engellemesi gerekir. Gidenlerin tekrar dönmesi için çaba sarf etmeliyiz. TÜBİTAK’ın tavsiyelerini, cazip tekliflerini ailelere ve öğrencilere anlatmalıyız... 

Planınız varsa...

¥ Eğitim ve kariyer planlarınızı mezun olmaya yakın dönemlere bırakmayın. Mutlaka bir önceki eğitiminizin erken sınıflarında hazırlıklara başlayın.
¥ Aracı kurumla çalışacaksanız, konu hakkında referansları güçlü olanları tercih edin. Alternatif olarak, eğitim kurumları ile direkt kendiniz de iletişime geçebilirsiniz. 
¥ Türkiye’den yurt dışına giden Türklerin yaşadıklarını, hikâyelerini okuyun. 
¥ Mutlaka gideceğiniz yerde üniversitelerin, büyük şirketlerin ve eğitim vakıflarının verdikleri bursları inceleyin, uygun bulduklarınıza başvurun.
¥ Üniversitenin ismi çok bilinmese bile, küçük bir okulda eğitim alıp hem burs hem de fırsat elde etme anlamında büyük başarılara imza atanlar olduğunu unutmayın. Bu sebeple, sadece üst seviyede bir okulda eğitim almak için şartlarınızı zorlamayın.

 

Hangi bölümler revaçta?

∂ Programlama
∂ Yazılım 
∂ Mühendislik
∂ Psikoloji
∂ Genetik
∂ İşletme
∂ Danışmanlık
∂ Finans 
∂ Tasarım 
∂ Eczacılık

 

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...