Segah Tekbiri nedir? Segah Tekbiri nasıl okunur?

Düzenleyen:
Segah Tekbiri nedir? Segah Tekbiri nasıl okunur?

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Buhurizade Itri Efendi'nin eseri olan Segah tekbiri artık şehit cenazelerinde çalınacak.

Şehit cenazelerinde Şopen'in Cenaze Marşı yerine gelen ve cenazeye katılanlar tarafından okunacak olan Buhurizade Itri'nin Segah Tekbiri ilk olarak 29 Ağustos 2017'de Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Muhammed Meriç'in cenazesinde ihtiram yürüyüşü sırasında Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu tarafından icra edilmişti.

İçişleri Bakanlığınca Resmi Cenaze Törenlerinde kullanılacğaı açıklanan ve 81 il valililiğine gönderilen yazıda şehitlerin, milletin manevi dünyasında özel önemi ve yeri olduğu belirtilerek, "Şahs-ı manevilerine, ailelerine ve milletimize ait kahramanlıklarının sağladığı üzerimizdeki sorumlulukları bizim için ebedidir." açıklaması yer almıştı

SEGAH TEKBİRİNİN USULLERİ
Segah Tekbir aslında bayram namazlarından bildiğimiz Teşrik Tekbiridir. Arefe günü sabah namazından bayramın 4. günü ikindi namazına kadar farz namazlarını müteâkip birer defa okunan tekbir manevi dünyamızda önemli bir yerde bulunmaktadır.  Aynı zamanda Saltanatlı Segah Tekbiri de denen Segah Tekbiri Allahu Ekber Allahu Ekber. La İlahe İllallah Hu Allahu Ekber Allahu Ekber Ve Lillahil Hamd.  şeklinde zikredilmektedir. Anlamı ise “Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah’tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah’a mahsustur.” olarak çevrilmektedir.

SEGAH TEKBİRİ HAKKINDA TARTIŞMALAR
Kimi çevreler Segah Tekbirinin yeniden hayatımıza kazandırılmasına tepki göstermekte. Zira bir Osmanlı - İslami değer olan tekbirin bu konulara alet edilmesi ve batıdan uzaklaşmanın özümüzün kaybedildiği tartışmalarını doğrumaktadır.

Bu tartışmalara girmeden önce yüzlerce yıl bu kültürden beslenmiş olan milletimizin Şopen gibi batıya ait bir değerin özümsetilmeye çalışılmasını da unutmamak gerekir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...