Kredi faizleri 8 ayda fırladı

Düzenleyen:
Kredi faizleri 8 ayda fırladı

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sürekli dile getirdiği ‘yüksek faiz’ ortamı, yatırımcıya ve tüketiciye zarar veriyor. Enflasyonda kalıcı iyileşme ile birlikte faizlerde düşüş bekleniyor

Türkiye’de son 8 aylık dönemde konut kredisi faizleri 150 baz puan, ihtiyaç kredisi faizleri 240 baz puan, ticari kredi faizleri 275 baz puan ve taşıt kredisi faizleri 300 baz puan yükseldi. Söz konusu dönemde konut kredisi faiz oranı yüzde 11,4’ten yüzde 12,9’a, taşıt kredisi faiz oranı yüzde 13,3’ten yüzde 16,3’e ve ihtiyaç kredisi faiz oranı da yüzde 16,1’den yüzde 18,3’e çıktı. Geçen yılın sonunda yüzde 8,52 seviyesinde bulunan 1 ay vadeli TL mevduat faiz oranı da, 1 Eylül itibarıyla 10,82’ye yükseldi.

TCMB’nin, enflasyon görünümünde anlamlı bir iyileşme görülene kadar sıkı duruşunu sürdüreceğini işaret ettiğini hatırlatan Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü Ferhat Yükseltürk, şu değerlendirmelerde bulundu: Yılın ilk yarısında Kredi Garanti Fonu (KGF) teşvikinin de etkisiyle hızlanan kredi büyümesi, Türk bankalarının kaynak ihtiyacını artırdı. Bankalar da mevduat yarışına girdi ve TL mevduat maliyetleri arttı. Yılın ikinci yarısından itibaren ise yavaşlamaya başlayan kredi büyümesi, mevduatlar üzerindeki baskıyı bir miktar azaltmış durumda. Nitekim mevduat maliyetlerinde 23 Haziran’dan bu yana sınırlı düşüş gözlendi. Ancak faizlerin anlamlı şekilde düşebilmesini sağlayacak ana etken, enflasyonda da anlamlı bir iyileşme patikasına girilmesi olacaktır.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...