Darbe mağduru Mursi'ye Türkiye'den destek

Darbe mağduru Mursi'ye Türkiye'den destek

GÜNDEM Haberleri

Mısır'da ordunun darbe yapmasının ardından Türkiye'nin bir çok şehrinde 'Mursi'ye destek' gösterileri düzenlendi.

AK Parti İstanbul Gençlik Kolları ile bazı sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto ederek, Muhammed Mursi'ye destek gösterisi yaptı. Beşiktaş'taki Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan gruptakiler, Türk bayrakları ve Mursi'nin fotoğraflarını taşıdı. "İstanbul'dan Mursi'ye bin selam", "Zalimlere karşı direneceğiz" ve "Dik dur eğilme, bu ümmet seninle" sloganları atan gruptakiler, zaman zaman tekbir getirdi. AK Parti İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Gıyaseddin Gergin, burada yaptığı açıklamada, bugün dünyanın gözü önünde adeta canlı yayında bir darbeye şahitlik edildiğini söyledi. Gergin, "Mısır halkının iradesinin üstünde bir güç kabul etmiyoruz. Bu sürecin henüz bitmediğini ve sürecin Mısır halkı lehine sonuçlanacağını umuyoruz. Seçimle gelen yönetimler, yine seçimle gider. Siyasi duruşumuzda vicdanı merkeze alan bizler, bu senaryoya karşı Mısır halkının ve onun liderinin yanındayız" diye konuştu.
Konya'da "Mursi yıkılma, Müslümanlar yanında" sesleri
Konya'da bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto ederek, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek verdi. Sosyal medyada örgütlenip Alaaddin Bulvarı'nda toplanan grup üyeleri bir süre, "Mursi yıkılma Türkiye yanında", "Mursi yıkılma Müslmanlar yanında" sloganları attı. Grup adına açıklama yapan Mevlana Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mücahit Uludağ, kısa sürede sosyal medyada örgütlenerek Mısır'daki Müslümanlara destek vermek için toplandıklarını söyledi. Günlerdir Mısır'da yaşanan olaylara üzüldüklerini dile getiren Uludağ, şunları kaydetti: "Mısır'ı karıştırmayı misyon edinen dış güçlerin meydanlara dökülmesi televizyonlarda ve medyada göründüğü kadar büyük bir olay değil. Bu medyatik olayların farklı gündeme getirilmesi, Mursi'nin yüzde 50 ile cumhurbaşkanı olması, zor kullanarak Mursi ve taraftarları olan halkın mazlum duruma düşürülmesi bizi çok etkilemiştir. Şu anda Mısır'da yaşanan olaylara ve Cumhurbaşkanı Mursi'ye destek için bir aradayız. Biz mazlumdan tarafa olacağımızı sergilemek istiyoruz." nbsp;Bu arada, grup içinde yer alan Selçuk Üniversitesi öğrencisi Mısırlı Zehra Behzat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, askerin Mısır'da İslami bir yönetim istemediğini bildirdi. Sadece Kahire'de Muhammed Mursi'nin 6 milyon destekçisinin olduğunu aktaran Behzat, "Ona karşı muhalifler de 2 milyondur. Asker, tankları caddelere indirdi, halkı dağıtmak istiyor, olaylarda 22 kişi öldü" diye konuştu. Ailesiyle telefonda sürekli irtibat halinde olduğunu ifade ederken gözyaşlarına hakim olamayan Behzat, "Ailem meydanlarda. Teyzemin torunu bu akşam şehit oldu" dedi.
Saadet Partisi Mısır Konsolosluğu'nun önünde toplandı
Bebek'te bulunan Mısır Konsolosluğu önünde saat 09.30'ta toplanan Saadet Partisi üyesi yaklaşık 500 kişi, gerçekleşen darbeyi protesto etti. Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi lehine bağıran grup "Diren Mursi, Ümmet seninle", "Kahrolsun Siyonizm", "Darbeye Karşı Omuz Omuza", "Müslüman Uyuma Kardeşine Sahip Çık", "Allahın Gazabı Zalimleri Boğacak" diye sloganlar attı. Grup adına basın açıklaması yapan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Selman Esmerer, Mısır'da ortaya çıkan darbe girişimini protesto etmek için toplandıklarını belirterek "Yeryüzünde İkinci Dünya Savaşı'nın galipleri tarafından kurulan güçler dengesini ve denklemini esas alan düzen kan ve gözyaşı ile devam ediyor. Ölümden ve savaştan daha kötü olan fitne yeryüzünde toplumları ifsada sürükleme gayretini ısrarla ayakta tutmaya çalışıyor. Zulüm ile abad olunmaz. Mısır'da 2010 yılında başlayan 'yakın tarihin en büyüm memnuniyetsizlik gösterisi' birilerinin uykularını kaçırdı. Mısır halkı 25 Ocak 2011 tarihinde sokaklarda ve meydanlarda büyük gösteriler, protestolar yaptı. Farklı sosyoekonomik köklerden ve inançlardan olan Mısırlılar ilk defa bu protestolarda toplumsal birlikteliği sağladı. Yani ilk defa Mısır kendisi olmuştu. 11 Şubat 2011 tarihinde Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek gösteriler nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı. Mısır halkı ciddi bir nefes aldıran bu süreç sonunda demokratik seçimlerle gelen yeni bir yönetimi işbaşına getirdi" diye konuştu. Tüm engellemelere rağmen mevcut yönetimin iyi bir sınav verdiğini ifade eden Esmerer sözlerini şöyle sürdürdü: "Fakat küresel güçler Mısır'a ve Mısır halkına kölelik rolünü biçti. Bütün bu olayların arkasındaki güç Hüsnü Mübarek zamanında oluşan güç ve çıkar odakları ve onların uluslar arası destekçileridir. Olayları abartan pireyi deve yapan uluslararası medya , Mısır halkının iradesini hiçe saymaktadır. Uluslar arası çıkar ve güç odakları size sesleniyoruz. Bu yaptıklarınız asla unutulmayacak ve halkların vicdanında hak ettiği karşılığını bulacaktır ve bu yapılanların hesabı bir gün mutlaka sorulacaktır." Protesto eylemi basın açıklamasının ardından sona erdi.
Ankara'dan da Mursi'ye destek yağdı
Mısır'ın Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan bir grup, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını protesto etti. Elçilik önünde toplanan 100 kişilik grup, ''Dik dur eğilme, Müslümanlar seninle'','' Paşaların tankı yıldıramaz halkı'' şeklinde slogan attı. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarını taşıyan gruptan yapılan açıklamada, halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanına yapılan darbenin demokrasi adına kaygı verici olduğu ifade edildi. Açıklamada Türkiye'deki Müslümanların her zaman Mısır halkına destek vereceği belirtildi. Polisin geniş güvenlik tedbiri aldığı protesto eylemi, bir grup üyesinin Kuran-ı Kerim okumasının ardından olaysız şekilde sona erdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...