Obama'dan Mısır ordusuna mesaj

/ Kaynak: AA
Obama'dan Mısır ordusuna mesaj

GÜNDEM Haberleri  / AA

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili açıklamasında, Mısır ordusuna mesaj verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili açıklamasında, Mısır ordusuna "İktidarı alıp uzun süre kalma, geçici ol, yeni süreçte Mursi taraftarlarını da dışlama" mesajını vermiş oldu. Obama, ekibiyle gün boyu süren toplantılarda, ABD olarak Mısır'daki gelişmelere ne tür bir cevap vereceklerini tartıştı. Amerikan medyasında en fazla merak edilen konulardan biri, Obama'nın Mısır ordusunun yönetime el koymasını "darbe" olarak adlandırıp adlandırmayacağıydı. Obama'nın konuyla ilgili açıklaması yerel saatle akşam vakitlerinde yapıldı. Açıklamada, doğrudan "darbe" ifadesini kullanmayan Obama, yine de Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin iktidardan "uzaklaştırılması ve Mısır anayasasını askıya alması kararından derin endişe duyduklarını" belirterek kararı memnuniyetle karşılamadıklarının da mesajını vermiş oldu. Obama, "belirli bireyler ve siyasi partileri" desteklemedikleri yönündeki sözleriyle de ordu ile Mursi yönetimi arasında taraf seçmediği vurgulamak istedi. ABD Başkanı'nın en önemli sözlerinden biri, "Mısır ordusunu, kapsayıcı ve şeffaf bir süreç üzerinden mümkün olan en kısa zamanda tam otoriteyi tekrar demokratik yollardan seçilmiş bir sivil hükümete geri verme yolunda hızlı ve sorumlu şekilde hareket etmeye çağırıyorum" oldu. Bu sözlerle Obama, ordunun iktidarı alıp uzun süre orada kalmasını kesinlikle tasvip etmeğini açık şekilde göstermiş oldu. Orduya "geçici" rol üstlenmesi gerektiğini ima eden Obama, "herhangi bir siyasi sürecin amacı, çoğunluk ve azınlık, tüm insanların haklarına saygı duyan, demokrasinin dayandığı denge ve kontrol mekanizmasını kurumsallaştıran ve insanların çıkarlarını, parti ve gruplarınkinin üzerine koyan bir hükümet şeklinde olmalı" diyerek, "asıl amacı"nın bu olması gerektiğini vurgulamış oldu. Mısır'da durumun giderek kötüye gitmesinden endişe eden ABD yönetiminin, bu kaygıları Obama'nın açıklamasına da yansıdı. Obama'nın bu noktada açıklamasında özellikle orduya çağrı yapması dikkat çekiciydi. "Mursi ve destekçilerine yönelik keyif tutuklamalandan kaçınma" ve "barışçıl toplanma hakkı, yargı süreci ve sivil mahkemelerde özgür ve adil yargılanma hakkı dahil Mısırlıların haklarının korunması" şeklinde tekrarlanan vurgularla Obama yönetimi, ülkedeki durumun ordunun yönetime "geçici" el koyması görünümünden "tam bir darbe" ve "kanlı bir sürece" dönmemesi noktasında uyarılar yapmış oldu.
Obama, Mısır'da kalıcı istikrar için en iyi temeli, tüm tarafların ve tüm siyasi partilerin katılımının olduğu demokratik siyasi sistem şeklinde tanımlayarak, özellikle "laik ve dindar, sivil ve asker" terimlerini kullanması, yeni süreçte Mursi taraftarlarının da dışlanmaması gerektiği imasını içeriyor. nbsp;Bu noktada Obama'nın şu sözleri de bu mesajı pekiştirir nitelikte: "Dahası, bugünkü gelişmeleri memnuniyetle karşılayan ve Mursi'yi destekleyenler dahil, barışçıl şekilde gösteri yapan herkesin sesi duyulmalı. Aradaki zamanda, tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve Mısır demokrasisinin kalıcı restorasyonunu sağlamak için bir araya gelmeye çağırıyorum".
Obama, Mısır'daki yeni yönetim için kıstasını da net bir ifadeyle ortaya koydu: "Sıradan Mısır halkının aradığı ve hak ettiği, dürüst, yetenekli ve temsiliyetçi bir hükümet..." ABD'nin Mısır'a yönelik askeri yardımlarının durumu ise şimdilik belirsiz. Obama'nın açıklamasında bunun Mısır ordusunun önümüzdeki günlerde nasıl
adım atacağına bağlı olarak değişeceğinin şifreleri geldi. Öte yandan, Obama'nın açıklamasında Mursi'nin kendisi ve yönetimine dair herhangi bir yorumunun bulunmaması da dikkat çekiciydi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...