"Yangınların uzun sürmesinin sebebi küresel ısınma"

Düzenleyen:
"Yangınların uzun sürmesinin sebebi küresel ısınma"

GÜNDEM Haberleri

Prof. Dr. Cengiz Türe: Mevsimin kurak geçmesi, yağışın olmaması ve yüksek sıcaklık alevlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor.

Küresel ısınma dünyamızı tehdit etmeye devam ediyor. Kutuplarda buzulların erimesinin yanı sıra, birçok ülkenin mevsimleri alışagelmişin dışına çıkıyor. Bu değişikliği yaşayan ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.  Anadolu Üniversitesi (AÜ) Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe’ye göre de sıcaklarla birlikte orman yangınları da artıyor. İklim değişikliğinin dünyada etkisini en acı şekilde gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Türe şöyle diyor: Türkiye genelinde son dönemde orman yangınları çoğaldı. Bu yangınlar insan faktörlü değilse mevsimin kurak geçmesi, yağışın olmaması ve yüksek sıcaklık alevlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırıyor. 
Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle doğal orman yangınlarının mevsimsel olarak süresinin uzadığını görüyoruz. İklim değişikliğini bugünden yarına tamamen engelleyemeyiz. Sera gazını şimdi bütünüyle kessek bile uzun yıllar bunun etkisi sürecek. Bu yüzden iklim değişikliğine uyumlu hâle gelmeliyiz. Bu değişim sonucu kurak ve yağışsız dönemleri yeniden belirleyip, o zaman diliminde gerekli önlemleri almalıyız. 
"Yangınların uzun sürmesinin sebebi küresel ısınma"
Bilecik’teki yangın söndürme çalışmalarına asker de katıldı.

KÜTAHYA-BİLECİK
5 günde 80 hektar küle döndü
Kütahya’nın Domaniç ilçesinde pazar günü başlayan orman yangını dün kontrol altına alındı. Domaniç’ten Bilecik’in Bozüyük ilçesine sıçrayan alevler ise kısmen söndürüldü. Ekiplere köylüler de destek verdi. Yangının yaklaşık 80 hektarlık alanda etkili olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Yücebelen köyü Çayırlar mevkiindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Bölgenin sarp ve yolunun olmaması, söndürme çalışmalarını güçleştirdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...