Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Mısır'da darbe nasıl gelişti

Mısır'da darbe nasıl gelişti

DÜNYA Haberleri

Mısır Genelkurmay Başkanı Sisi, Anayasanın askıya alındığını, geçici teknokratlar hükümeti kurulacağını açıkladı.

Mısır'da Ordusu'nun Cumhurbaşkanı Mursi'ye verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından ordu harekete geçti ve yönetimi ele geçirdi. Peki darbe öncesinde neler yaşandı? Mısır'da askerin verdiği 48 saat dolarken ülke diken üstündeydi. Cumhurbaşkanı Mursi krizden çıkış için uzlaşı hükümeti önerirken Ordu devlet televizyonuna el koydı. Mursi'nin ise gün boyu nerede olduğu konuşuldu. Mısır'da ordunun halkın taleplerinin yerine getirilmesi için verdiği 48 saatlik sürenin dolmasının ardından Ordu harekete geçmeye başlamıştı. İlk önce devlet televizyonu Ordu güçleri tarafından ele geçirilirken, orduya ait tanklar Tahrir ve Nahda meydanları ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı etrafında konuşlanmıştı.


KABİNEDEN 6 BAKAN İSTİFA ETTİ
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile bazı üst düzey Müslüman Kardeşler yetkililerine yurtdışı çıkış yasağı konulduğu iddia edildi. 'Müslüman Kardeşler' yetkilileri tarafından yapılan açıklamada ise Mursi'nin nerede olduğunun bilinmediği ifade edilmişti. Mursi'nin, Ordu tarafından politikacılara verilen 48 saatlik sürenin dolmasından önce sunduğu uzlaşı hükümeti önerisinin reddedilmesi üzerine, Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamayla bu önerisini tekrarladığı belirtildi. Öte yandan Mursi'nin kabinesinden 6 bakanın da istifa ettiği açıklandı.
Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin ulusal güvenlik danışmanı askeri bir ihtilalin gerçekleşmek üzere olduğunu ve Ordu ve polisin Mursi taraftarı göstericilere karşı şiddet uygulayacağını tahmin ettiklerini söyledi. Esam el-Haddad, "Bugün ve bu çağda hiçbir askeri ihtilal halk gücü karşısında yeteri derece kan dökmedikçe başarılı olamaz," dedi.


ZIRHLI ARAÇLAR BAŞKANLIK SARAYI ÖNÜNDE
Mısır'da birkaç yüz askerin zırhlı araçlar eşliğinde Başkanlık Sarayı'nın yakınlarına konuşlandığı iddia edilirken askerin güvenliği sağlamak için sokaklarda konuşlandığı ileri sürüldü. El Cezire'nin haberine göre ise Cumhurbaşkanı yardımcıları Başkanlık Sarayını terk ederken, sarayda sadece Mursi kalmıştı.


ASKERLER ÖNEMLİ NOKTALARA KONUŞLANDIRILDI
Mısır'ın başkenti Kahire'de zırhlı araçlar desteklenen Ordu birlikleri birçok önemli noktaya konuşlandırıldı. Stratejik köprüler ve kavşakların yanı sıra Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi destekleyen göstericilerin bulunduğu Rabiatü Adeviye Camii çevresinde de askerlerin önlem aldığı görüldü.


GİZA VALİSİ ABDURRAHMAN İSTİFA ETTİ
Mısır'da siyasi kriz devam ederken salı günü Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçilerinin göstericilerine ateş açılması olayı ile ilgili olarak Giza Valisi Ali Abdurrahman'ın istifa ettiği belirtildi. İstifa haberi Mısır devlet televizyonu tarafından duyuruldu. Salı günü akşam saatlerinde Giza'daki Kahire Üniversitesi önündeki Nahda Meydanı'nda toplanan Mursi taraftarlarına açılan ateşte 16 kişi hayatını kaybetmiş, 200'den fazla kişi yaralanmıştı.
Olayların ardından Mısır İçişleri Bakanlığı, Giza Emniyet Müdürü'nün görevden alındığını açıklamıştı. Giza Valisi Ali Abdurrahman'ın da olaylardan dolayı istifasını sunduğu kaydedildi.


ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
Salı günkü çatışmalarda toplam ölü sayısının 18'e yükseldiği ayrıca 600'e yakın kişinin yaralandığı belirtildi. Al Masri al Youm gazetesinin haberine göre ölümlerin tamamı Giza kentinde meydana geldi. Giza'da baltaçı diye tabir edilen Mübarek rejimine bağlı çetelerin gösterilere saldırdığı biliniyor.


KAHİRE'DEKİ ELÇİLİKLER TAHLİYE EDİLDİ
Tüm bu gelişmelerle birlikte Kahire'den kaçışların da başladığı yönünde haberleri geldi. Çatışma ihtimaline karşılık Amerika'nın Kahire'deki büyükelçiliğinin tahliye edildiği 200 çalışanın aileleriyle birlikte Kahire'den ayrıldığı yazıldı. Ayrıca Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın eşi ve 2 oğluyla 22 elçilik çalışanın İstanbul'a döndüğü açıklanmıştı.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...