Enflasyona gıda sürprizi ek zammın yolunu açtı

- Güncelleme:
Enflasyona gıda sürprizi ek zammın yolunu açtı

Ekonomi Haberleri

Enflasyona gıda sürprizi ek zammın yolunu açtı, yüksek enflasyon, memur, memur emeklisi ve sözleşmelilere yüzde 1 ek zam olarak yansıyacak.

Haziran ayında TÜFE aylık yüzde 0.76, ÜFE yüzde 1.46 oranında arttı. Yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8.30, ÜFE'de yüzde 5.23 oldu. Yüksek enflasyon, memur, memur emeklisi ve sözleşmelilere yüzde 1 ek zam olarak yansıyacak nbsp;Özellikle gıda fiyatlarındaki artışla enflasyon haziran ayında sürpriz yaparak son 9 ayın zirvesine çıktı. TÜİK'in açıklamasına göre haziran ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.76, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 1.46 artarak beklentilerin üzerine çıktı. Enflasyonun yılın ilk yarısında yüzde 4 çıkması üzerine memur, sözleşmeli personel ve memur emeklisine yüzde 1 enflasyon farkı ödenecek. Yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 8.30, ÜFE'de yüzde 5.23 oldu. Rakamlar açıklanmadan önce TÜFE'nin haziranda ortalama yüzde 0.10, yıl sonunda ise yüzde 6.81 olması bekleniyordu. Tüketici fiyatları bazında haziranda en yüksek fiyat artışı ise yüzde 95.56 ile şoför eğitim kurs ücretlerinde görüldü. Maliye Bakanı Şimşek enflasyonun yüksek çıkması sebebiyle yapılacak ek zammın bütçeye yıllık maliyetinin 1 milyar 34 milyon lira olacağını belirterek, "Doğrusu, bizim beklediğimizin de üzerinde bir rakam. Dolayısıyla bütçe üzerinde olumsuz bir etkisi var ama bu etkiyi bütçe içinde ilave bir tedbir almadan muhtemelen tolere edebileceğiz diye düşünüyorum" diye konuştu. Gezi Parkı odaklı olayları ve Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) politikasını değiştirme yönündeki verdiği sinyallerin ekonomiye etkilerinin sorulması üzerine de Şimşek, "Fed'in politika değişikliğinin etkisi ile Gezi olaylarının etkisini birbirinden ayırmak zor, çünkü aynı döneme denk geldi. Şimdi o günden bugüne borsadaki değer kaybı 62 milyar doların üzerinde. Yani bizim şirketlerin değer kaybı 62.2 milyar dolar. Faizlerdeki yükselişi biliyorsunuz, yüzde 4.7'ye kadar inmiş olan Hazine borçlanma faizleri yüzde 8'lerin üzerine çıktı. Aynı şekilde bizim yurt dışı tahvillerimizin faizleri de yükseldi. Liranın değer kaybı ve bunun enflasyona etkisi söz konusu. Fakat ben kalıcı bir tahribat yaşanmayacağını düşünüyorum. Çünkü Türkiye'de çok şükür AK Parti hükümetleri döneminde siyasi istikrar sağlanmış ve doğru politikalarla yapısal reformlar yapılmış, makroekonomik temeller sağlamlaştırılmıştır" dedi.

Domates yüzde 103.23 nbsp;zamlı nbsp;
Fiyatı bir ayda ikiye katlandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayında market fiyatlarında en fazla fiyat düşüşünün yüzde 37.59 ile karpuzda, en fazla fiyat artışın ise yüzde 103,23 ile domateste görüldüğünü söyledi. Enflasyon verilerini değerlendiren Bayraktar, "Domatesteki fiyat artışı üretimde geçiş dönemi olması nedeniyle arzdaki daralmadan kaynaklandı. Tarla ürünlerinin tam olarak piyasaya arzı ile birlikte önümüzdeki günlerde domates fiyatlarının düşmesini bekliyoruz. Sivri biberde de benzer bir durum söz konusu" dedi. Patateste görülen fiyat artışının da arzdaki daralmadan kaynaklandığına işaret eden Bayraktar, "Geçen sezon yaşanan pazarlama problemleri nedeniyle fiyatı düşen patatesin bu yıl az ekilmesiyle patates ekim alanlarında bir miktar daralma yaşandı. Rekoltede düşüş bekleniyor" ifadesini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...