Barzani referandumu erteleme teklifini reddetti

Düzenleyen:
Barzani referandumu erteleme teklifini reddetti

DÜNYA Haberleri

IKYB lideri Mesud Barzani, ABD ve koalisyonun referandumu erteleme karşılığında yaptıkları öneriyi reddettiklerini duyurdu. Duhok'un Amedya ilçesindeki "Evet Mitingi"nde destekçilerine hitap eden Barzani, "Daha önce birçok vaatler verildi ancak hiçbiri yerine getirilmedi. Bu yüzden referandum ertelenmeyecektir" dedi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani 25 Eylül'de yapılması planlanan referanduma ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Barzani, "Hiç kimsenin sözünü dinlemeyin, referanduma gidiyoruz" ifadelerini kullandı.

IKBY Başkanı Barzani, ABD, İngiltere ve Birleşmiş Milletler tarafından referandumun ertelenmesine karşılık sunulan alternatif hakkında, "Şimdiye kadar, referanduma denk bir alternatif bize ulaşmadı. Referandum, bağımsızlığa ulaşmamız için bir araçtır ancak hedef değildir. Amacımız bağımsızlıktır. Daha önce birçok vaatler verildi ancak hiçbiri yerine getirilmedi. Bu yüzden referandum ertelenmeyecektir" şeklinde konuştu.

"HİZMETÇİ OLMAYI KABUL ETMİYORUZ"

"En büyük sorun Bağdat'taki kardeşlerimizin gerçek bir ortaklığı kabul etmemeleridir. Kusura bakmayın biz de size hizmetçi olmayı kabul etmiyoruz" diyen Barzani, "Evet bu süreçte risk var ancak bunu yapmayıp, gerekli adımları atmazsak, riskten daha kötü şeyler meydana gelebilir. Burada mesele iradedir. Kürdistan halkının iradesinin güçlü olması gerekiyor. Eğer güçlü irade olursa, başarıda elde edilir" diye konuştu.

Referandumun uluslararası hukuki dayanağı olmadığı yönündeki eleştirilere de cevap veren Barzani, "Referanduma meşruiyeti dışarısı değil ancak Kürdistan halkı verecektir" ifadelerini kullandı.

BARZANİ 72 SAATİ BEKLEMEDEN CEVABINI AÇIKLADI

BM Güvenlik Konseyi üyesi dört ülke ile BM Irak Özel Temsilcisinin katıldığı ve IKBY adına Barzani'nin yer aldığı dört saatlik görüşmede temsilciler, içinde Kerkük'ün yer almadığı bir konfederal yapıyı önermişlerdi. Yaklaşık 1 saat önce kurmaylarıyla bir araya gelen Barzani, dünkü toplantıda yer alan ABD, Fransa, Almanya, İngiltere ve BM temsilcilerine kendisine düşünmesi için verilen 72 saati beklemeden cevabını iletti.

Türkiye Gazetesi'nin görüştüğü Kürt diplomatik yetkililer ABD'nin öncüülğünde yapılan teklifin ardından, Barzani'nin bölgedeki siyasi parti yetkilileri ve kendi kurmaylarıyla ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdiğini ve ABD'nin öncülüğündeki üyelerin önerdiği konfederalizm planında Kerkük'ün yer almamasından dolayı, 72 saat beklemeden ret kararını aldıklarını ilettiler.

ASKERİ GÜÇ KERKÜK'E KAYDIRILIYOR

Kürt yetkililerin yarından itibaren referandumun güvenliği ile ilgili geniş çaplı bir güvenlik planlaması hazırlayacakları öğrenilirken Kürt yönetiminin Erbil ve Dohuk merkezindeki askeri gücünün bir bölümünü Kerkük ve Kürt bögesinin konuşlandıracağı öğrenildi.

HAŞDİ ŞABİ DE HAREKETE GEÇTİ

Bölgedeki güvenlik kaynaklarının gazetemize verdiği bilgilere göre, İran'ın paramiliter üslerinin komutanı ve Kudüs Ordusu komutanı olarak bilinin Kasım Süleymani'nin Kerkük ve Süleymani'ye kentlerine gelerek bazı görüşmeler yaptığı, bunun akabinde Irak'ın Şii silahlı gücü Haşdi Şabi'nin 9 bin kişilk bir gücünün Kerkük için hazırlandığı iddiaları Kürtleri harekete geçiriyor.

2014 yılında Kerkük'ün etrafını hendeklerle çeviren Kürt yönetimi, burdaki güvenlik önlemlerini sıklaştırma kararı aldı.

ABD ALTERNATİF PLAN SUNMUŞTU 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu öncesinde BM, ABD ve İngiltere, Mesud Barzani'ye alternatif plan sunmuştu. Barzani planı inceleyerek karar vereceklerini açıklamıştı. 

Dün yapılan toplantıya ABD Başkanı Donald Trump'ın DAEŞ'le mücadele koalisyonu özel temsilcisi Brett McGurk, BM Irak özel temsilcisi Jan Kubis, ABD'nin Irak Büyükelçisi Douglas Silliman ve İngiltere'nin Irak Büyükelçisi Frank Baker katılmıştı.

IKBY MECLİSİ İKİ YIL SONRA TOPLANIYOR

​Bölgedeki siyasi kriz nedeniyle iki yıldır kapalı olan IKBY parlamentosu da bugün açılıyor. Kuzey Irak'taki dört partiden ikisi meclisin bugünkü açılış oturumuna katılmayacaklarını duyurdu. Çetiner Çetin

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...