Barzani referandumda ısrar ediyor

Düzenleyen:
Barzani referandumda ısrar ediyor

DÜNYA Haberleri

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetiminin 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu öncesinde gerilim artarak devam ediyor.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani önceki gün ABD, Fransa, İngiltere ve BM’li yetkililerin referandumu ertelemesi için yaptığı teklifi reddetti. Duhok’un Amedi ilçesinde bağımsızlık referandumuna destek etkinliği düzenleyen Barzani, “Yalnızca Kürdistan halkı referanduma meşruluk kazandıracak, onun dışardakiler değil. O yüzden hiç kimsenin sözünü dinlemeyin, referanduma gidiyoruz” dedi. Bu arada Irak Meclisi’ndeki Türkmen Temsilci Hasan Turan, Barzani’nin terör örgütü PKK’yı da yanına aldığını iddia etti. Fars haber ajansına konuşan Turan, “Gece saatlerinden itibaren PKK’dan çok sayıda unsur ve Peşmergeden iki tugay Kerkük’ün muhtelif noktalarına konuşlandı” dedi. Öte yandan Iraklı Şii, Sünni ve Türkmen parlamenterler, Irak Parlamento tarafından azledilen Kerkük Valisi Necmedin Kerim’in görevini bırakmaması halinde zor kullanılmasını istedi. Ulusal Koalisyon milletvekilleri de referandum çabalarını engellemek için hiçbir hamlede bulunmayan Cumhurbaşkanı Fuad Masum’u görevden azletmek için imza toplamaya başladı. Irak’ta 2003 ABD işgali sonrası siyasi anlaşma gereği Cumhurbaşkanı Kürt, Başbakan Şii, Meclis Başkanı ise Sünnilerden seçiliyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...