Doğrudan yatırım girişi temmuzda 1 milyar $

Düzenleyen:
Doğrudan yatırım girişi temmuzda 1 milyar $

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası, Temmuz 2017 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre cari işlemler açığı, temmuzda bir önceki yılın aynı ayına kıyasla 2 milyar 686 milyon dolar artarak 5 milyar 121 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 37 milyar 112 milyon dolar oldu. Söz konusu gelişmede, dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 485 milyon dolar artarak, 7 milyar 267 milyon dolara yükselmesi etkili oldu. Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 652 milyon dolar artarak 2 milyar 278 milyon dolara yükseldi. Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler ise temmuzda, 1 milyar 57 milyon dolar oldu. Yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 488 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1 milyar 801 milyon dolar net alım yaptı.

PROBLEM GÖRÜNMÜYOR
Ziraat Bankası Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz “Enerji ve altın hariç tutulduğunda 12 aylık cari açık, 1,7 milyar dolar tutarına kadar iyileşmiş durumda. Altın ithalatında yılbaşından beri kaydedilen 10,7 milyar dolar, bu yıl Türkiye’nin dış denge istatistiklerini gerçek dinamiklerinden uzaklaştırmakta. Özellikle motorlu taşıtlar vergisindeki düzenlemeler, temel mal dengesini iyileştirdi. İthal araba satışları da bu yıl yüzde 11 gerilerken, yerli üretim otomobil satışları yüzde 20 artış kaydetti. Cari açığın finansmanında herhangi bir sorun görünmüyor. Gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik iştahın sürmesiyle Türkiye’ye sermaye girişleri devam ediyor” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...