Petrol düşse de benzine zam var

Düzenleyen:
Petrol düşse de benzine zam var

Ekonomi Haberleri

Akaryakıtta vergi bütün dünyanın derdi. Yılbaşından bu yana Brent petrol yüzde 4,1 ucuzladı ama benzin yüzde 4,2 zamlandı...

Dünya piyasalarında ham petrol fiyatları durgun seyredip, yurt içinde dolar 3,40 TL seviyesine indiği hâlde benzine zam gelmesinin sebebini sektörün temsilcileri açıkladı. Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter, 7 Eylül’e kadar dolar kuru yüzde 2,8 düşerken, benzinde yüzde 1,9 ve motorinde yüzde 1,1 artış hesaplandığını ifade etti. Ham petrol ile petrol ürünleri arasındaki ilişkinin ‘bire bir’ olmadığını söyleyen İlter, “Akaryakıt pompa fiyatlarının artmasında, uluslararası piyasalardaki benzin ve motorin fiyatlarının yüksekliği etkili oluyor.” dedi.

PETROL %50 DÜŞSE, UCUZLUK %15
Ham petrol fiyatlarındaki yüzde 50’lik düşüşün pompa fiyatlarında sadece yüzde 15 ucuzluk sağladığını söyleyen İlter “Ürün fiyatı belirlenirken rafinasyon, depolama, taşıma ve kur maliyeti gibi değişkenler göz önünde bulunduruluyor. Ayrıca fiyatta en yüksek pay, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de vergilerdir. Bu nedenle ham petrol fiyatındaki düşüşler pompa fiyatlarına aynı oranda yansımaz. Yılbaşından bu yana Brent petrolün fiyatı yüzde 4,1 düştü ancak uluslararası piyasalarda 95 oktan benzinin litresi yüzde 4,2 ve motorinin litresi yüzde 4,6 zamlandı.” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...