Asgari ücret zammı belli oldu

- Güncelleme:
Asgari ücret zammı belli oldu

GÜNDEM Haberleri

Asgari ücretli enflasyon karşısında yılın ilk yarısını kayıpsız kapattı. Asgari ücret için yapılan zam, 6 aylık enflasyonu yüzde 0,1 geride bıraktı.

Kamuda toplu sözleşme imzalanmasını bekleyen işçiler ise 6 aylık enflasyonun açıklanmasıyla yüzde 4'lük zammı garantilemiş oldu. Ücret artışlarında dikkate alınan temel gösterge olan enflasyonun açıklanmasıyla asgari ücrete yapılan zammın çalışanlara reel yansıması da ortaya çıktı. Asgari ücrete ocak ayında yüzde 4,1 zam yapıldı. Bu artışla asgari ücret net 773,01 lira oldu. Türkiye İstatistik Kurumu ise yılın ilk yarısındaki enflasyonu yüzde 4 olarak açıkladı. Böylece yüzde 4,1'lik asgari ücret zammı Ocak-Temmuz 2013 döneminde yüzde 4'lük enflasyonu geride bıraktı. Böylece asgari ücrete yapılan zam yılın ilk yarısında yüzde 0,1'le enflasyonun üzerinde kaldı. Asgari ücretli söz konusu dönemde enflasyona yenilmedi. Asgari ücret yılın ikinci yarısında ise yüzde 4,4'lük artışla net 803 lira 68 kuruşa çıktı. Yılın ilk yarısına ilişkin enflasyon rakamının açıklanması yaklaşık 200 bin kamu işçisini de yakından ilgilendiriyor. Hükümet ile işçi sendikaları arasında sürdürülen toplu sözleşme görüşmelerinde pazarlık sürerken enflasyon rakamının açıklanmasıyla 6 aylık döneme ilişkin asgari zam seviyesi de ortaya çıkmış oldu.
Hükümetin, maaş ve ücret artışlarında "çalışanları enflasyona ezdirmeme" yaklaşımıyla hareket etmesi, 6 aylık enflasyon rakamı da dikkate alındığında kamu işçilerinin yüzde 4'lük zammı garantilemesi anlamına geliyor. Türk-İş ise hükümete sunduğu teklifte en düşük işçi ücretinin 1800 liraya çıkarılmasını, ilk 6 ay için yüzde 10 zam, diğer 6 aylar için ise enflasyon artı 2 puan zam istiyor. TUİK'in açıkladığı yüzde 4'lük 6 aylık enflasyon doğrultusunda işçi ve esnaf emeklisi aylıklarına yılın ikinci yarısında yüzde 4 zam yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...