Hamas, Gazze'deki 'İdari Komiteyi' feshetti

Düzenleyen:
Hamas, Gazze'deki 'İdari Komiteyi' feshetti

DÜNYA Haberleri

Hamas, Gazze'deki İdari Komite'nin feshedildiğini, Filistin uzlaşı Hükümeti'nin Gazze'de görevi devralmasını, genel seçimlere gidilmesini ve Fetih hareketi ile diyaloğa hazır olduğunu açıkladı.

Hamas, İsrail ablukası altındaki Gazze'de daha önce  kurduğu İdari Komiteyi, Filistin siyasi bölünmüşlüğünü sonlandırmak amacıyla  feshettiğini duyurdu.  Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın, Filistin'in siyasi  bölünmüşlüğünün sonlandırılması çerçevesinde ortaya koyduğu çabalara icabet  edildiğine vurgu yapılarak, Gazze'deki İdari Komite'nin feshedildiği duyuruldu.Açıklamada, Filistin Uzlaşı Hükümeti'nin Gazze'de "hemen" görevi  devralması, genel seçimlerin yapılması ve Hamas'ın Fetih Hareketi ile diyaloğa  hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, 2011 Kahire anlaşmasının uygulanması ve bu çerçevede  anlaşmayı imzalayan bütün Filistinli gurupların yer alacağı bir ulusal birlik  hükümetinin kurulması çağrısı yapıldı.Gazze'deki Hamas hükümetinin, geçen mart ayında hükümet işlerinin  yürütülmesi için kurduğu İdari Komite, Filistin yönetimi tarafından kabul  edilmemişti.

 Hamas, ağustos ayının başlarında, Gazze Şeridi ile Batı Şeria arasında  bölünmeye son verilmesi kapsamında İdari Komiteyi feshetmeyi de içeren yeni bir  siyasi girişim sunmuştu. Fetih Hareketi ve Filistin yönetimi lideri Mahmut Abbas ise daha önce  bir çok kez Hamas'a "Gazze'deki İdari Komitenin koşulsuzca feshi, Filistin  hükümetinin Gazze Şeridi'nde etkin hale gelmesi ve seçimlere gidilmesi"  çağrısında bulunmuştu. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye başkanlığındaki üst düzey  heyet, 9 Eylül'de Gazze'den ayrılarak Mısır'ın başkenti Kahire'ye gitmişti. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, uzlaşı  için Kahire'de Fetih Hareketi yöneticileriyle hemen masaya oturabileceklerini  belirterek, "Hamas, Gazze'de kurulan İdari Komiteyi feshetmeye, uzlaşı  hükümetinin görevini oradan sürdürebilmesine imkan sağlamaya ve seçimleri yapmaya  hazırdır." ifadelerini kullanmıştı

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...