Kahvaltısız okula göndermeyin!

Düzenleyen:
Kahvaltısız okula göndermeyin!

EĞİTİM Haberleri

MEB, obezitenin önüne geçmek ve çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerine destek olmak için okul kantinlerinde yiyecek içecek düzenlemesi getirse de öğrenciler fast food’dan vazgeçmiyor.

Damla Peker ANKARA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üzerinde en çok durduğu konulardan biri olan okul kantinleri denetimi sıklaşırken; mevzuata aykırı davrananların da gözünün yaşına bakılmıyor. 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde 31 bin 765 denetim gerçekleştirilirken; mevzuata uygun olmayan 221 işletmeye de idari yaptırım cezası uygulandı. Bunun dışında 2016 yılı yaz tatili döneminde ise bin 221 denetim gerçekleştirilerek 12 işletmeye idari yaptırım cezası verildi. Diğer taraftan çocukların zamanlarının büyük bölümünü geçirdiği okul sıraları obezite açısından risk faktörü oluştururken; kantinlerden alınan yağlı ve şekerli besinler, hazır meyve suları çocukların fark etmeden kilo almasına neden oluyordu. Millî Eğitim Bakanlığı, şekerli yiyecekler ve asitli içeceklerin kantinlerde satışını yasaklayan bir genelge yayınlayarak, meyve ve benzeri sağlıklı besinlere ağırlık verilmesini bildirdi. Ancak, kantin işletmecileri çocukların meyveye talep göstermediklerini, bu nedenle de satışlarının etkilendiğini söyledi.

LİSE KADEMESİNE ÇIKILSIN
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı İshak Çelebi, kantin işletmecilerinin özellikle kırsal kesimlerde bu sorunu yaşadıklarını kaydetti. Çelebi, sağlıklı beslenme konusunda Bakanlıkların yaptığı etkinliklerin ilkokul bazında kaldığını belirterek, “Derslerde sağlıklı beslenme konusunda programlar yapılıyor. Ancak, ortaokul, lise kademelerine gelindiğinde çocuk tamamen fast food kültürü altında besleniyor” dedi. Sağlıklı beslenmenin ailelerden başlandığını söyleyen Çelebi, şunları söyledi: ‘Okulda beslenme yaptırıyoruz evde gerek yok’ diyen veliler var. Aileler bunun bilincinde değil. Veli çocuğuna kahvaltısını yaptırmalı. İlkokul ve ortaokulda özellikle çocuğun yemeğini evde yiyip okula gelmesi lazım. Uzmanlar, evden çıkmadan önce mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini vurguluyor. Ailelerin de bu konuda bilinçlendirilmesi lazım.

 

Düzenleyen:  - EĞİTİM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...