Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Irak'ta hesaplar Kerkük üstüne

Düzenleyen:
Irak'ta hesaplar Kerkük üstüne

DÜNYA Haberleri

Irak sınırındaki birlikler teyakkuzda. Tanklar Silopi’de tatbikat yaptı. Türkiye’nin “bedeli olur” açıklamasına rağmen bağımsızlık referandumundan vazgeçmeyen Barzani’ye gözdağı verildi! Irak tarafında da durum farklı değil. Bağdat yönetimi Kuzeydeki birlikleri Kerkük’e yönlendiriyor. Barzani ise muhtemel bir harekâta karşı Peşmerge’yi bekletiyor. İran ise bölgede planlar yapıyor.

Çetiner Çetin ANKARA - Kuzey Irak Kürt yönetimi bağımsızlık referandumu için diretiyor. IKBY Başkanı Mesud Barzani, bütün uyarılara rağmen 25 Eylül’de sandık başına gideceğini açıkladı. Türkiye “Bu adımın bir bedeli olur” diyerek uyarıda bulundu. Ancak Barzani geri adım atmayınca namlular Kuzey Irak’a yöneldi. Türk Silahlı Kuvvetleri Irak sınırındaki birliklerinde turuncu alarma geçti. Diyarbakır 8. Ana Jet Üssü’nde izinler geçici olarak iptal edildi. Uçaklar, 24 saat esasına göre bekletiliyor. Üsse Türkiye’nin değişik üslerinden 20 takviye savaş uçağının da istendiği belirtildi. Şırnak’ın Silopi ilçesinde Kuzey Irak’a sınır olan bölgede, Mehmetçik tatbikata başladı. Habur Sınır Kapısına 3 kilometre mesafedeki tır parkı karşısında bulunan boş arazide yapılan tatbikata 100 askerî araç katıldı. Barzani’ye böylece gözdağı verildi.

BAĞDAT TEYAKKUZDA
“Irak’ın kuzeyinde ikinci İsrail’in kurulmasına izin vermeyiz” diye rest çeken Bağdat da teyakkuza geçti. Irak merkezi yönetimi, DEAŞ’a karşı mücadele için Arap şehri Havice’ye naklettiği askerilerini Kerkük’e yönlendirmeye hazırlanıyor. Musul operasyonu için ülkenin kuzeyine sevk ettiği birliklere “Kerkük için hazır olun” talimatı veren Irak Savunma Bakanlığının, Kerkük ve civarındaki bölgelere yönelik muhtemel müdahale için 31 bin askerini hazır beklettiği konuşuluyor.
Barzani yönetiminin ise buna karşılık, Peşmergeye taviye yaptığı, hendekler kazdırdığı en önemlisi de Irak ordusunu çok iyi bilen ve eski Irak Başbakanı Nuri El-Maliki döneminde Irak Genelkurmay başkanlığı görevini yapan Babekir Zebari’yi Kerkük hattının güvenliğinden sorumlu komutan olarak sahaya yolladığı öğrenildi. Kürt yönetiminin ayrıca Misakımillî sınırı olarak ilan edilen Ceberi Hamrin dağından itibaren kontrol alanları oluşturduğu, muhtemel bir operasyona karşı 62 bin Peşmerge’yi silahlı beklettiği, 32 binini de silah altına almayı planladığı ifade ediliyor.
Öte yandan İran’ın kontrolündeki Haşdi Şabi güçlerinin de Kerkük için hazırlık yaptığı kaydediliyor. İddialara göre, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün Komutanı Tümgeneral Kasım Süleymani’nin Yardımcısı Ebu Mehdi Muhendis dün Kerkük’e gitti, Talabani’nin lideri olduğu KYB Genel Sekreter Yardımcısı Kosret Resul ve Türkmenlerle ayrı ayrı görüştü.
Irak'ta hesaplar Kerkük üstüne
Türkiye’yi göreceksiniz

İran’ın bölgedeki en önemli hamlesinin muhtemel bir operasyonda Şii Türkmenleri kullanmak olacağı ifade ediliyor. Bölgede Türkmenlerin 3 bin civarında silahlı gücü bulunduğu belirtiliyor. Türkmen yetkililer, savaşın Kerkük’e sıçraması durumunda Bosna’nın Kerkük’ün yanında piknik alanı gibi kalacağı yorumunu yapıyor.
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi yaptığı açıklamada “Sanki Türkiye referanduma karşı hiçbir şey yapmıyormuş gibi düşünenler var. Bu, yanlış. Türkiye’nin referandumla ilgili attığı adımlar önümüzdeki günlerde daha da netleşecek” dedi. Türkmen lider “Türkiye’deki yetkililerin referanduma karşı ciddi tavırlarını gördüm ve umarız bu, referandum kararını iptal ettirir” diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...