Nüfusun yarısı maaşla geçiniyor

Düzenleyen:
Nüfusun yarısı maaşla geçiniyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye’de nüfusun yüzde 49,7’si maaş ve ücret gelirine sahip. Yüzde 19,8’i müteşebbis geliri, yüzde 19,6’sı da sosyal transferle geçimini sağlıyor...

Hanelerini gelirleri arttı. Buna göre Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay 0,7 puan artarak yüzde 47,2’ye yükseldi. En düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay ise 0,1 puan artışla yüzde 6,2’ye çıktı. Türkiye’de ortalama yıllık eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert geliri 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 15,9 artarak 16 bin 515 liradan 19 bin 139 liraya ulaştı. Toplam eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirleri içerisinde en yüksek pay, yüzde 49,7 ile maaş-ücret gelirine aitken, ikinci sırayı yüzde 19,8 ile müteşebbis gelirleri, üçüncü sırayı ise yüzde 19,6 ile sosyal transfer gelirleri aldı. Müteşebbis gelirlerinin yüzde 74,7’sini tarım dışı gelirler, sosyal transferlerin ise yüzde 91,8’ini emekli ve dul-yetim aylıkları oluşturdu. 

Eğitim artıkça yoksulluk düştü
Rakamlar, eğitim ve yoksulluk arasındaki ilişkiye de iyi bir örnek oluşturdu. Okur-yazar olmayanların yüzde 26,2’si yoksulken, okur-yazar olup da okul bitirmeyenlerde bu oran yüzde 24,1’e düştü. Lise altı mezunların yüzde 12,5’inin, lise ve dengi mezunların yüzde 6,2’sinin yoksul olduğu araştırmada, yükseköğretim mezunları arasında yoksulluğun yüzde 1,7’ye gerilediği dikkat çekti.


Ciddi maddi yoksunluk arttı
Beklenmedik harcamalar, evden uzakta bir haftalık tatil, ödeme zorluğu, iki günde bir et, tavuk, balık içeren yemek, evin ısınma ihtiyacı, çamaşır makinesi, renkli televizyon, telefon, otomobil sahipliği olarak belirlenen 9 maddeden en az 4’ünü karşılayamayanların durumunu ifade eden “ciddi maddi yoksunluk” oranı, geçen yıl yüzde 32,9 olarak tespit edildi. Bu oran 2015’te yüzde 30,3’teydi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...