Teröristlerin hedefi Deyre’z-Zor petrolü

Düzenleyen:
Teröristlerin hedefi Deyre’z-Zor petrolü

GÜNDEM Haberleri

Terör örgütü PKK/PYD, Suriye’nin Irak sınırındaki en verimli petrol sahalarının yer aldığı Deyre’z-Zor’daki petrol sahalarını ele geçirmeye çalışıyor

Dünyanın iki süper gücü ABD ile Rusya, Suriye’deki Deyre’z-Zor’daki (Deyrizor) petrol sahaları yüzünden yeniden karşı karşıya geldi. ABD’nin desteklediği terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG militanlarının 9 Eylül’de başlattığı operasyon devam ediyor. YPG militanları Deyre’z-Zor kırsalının kuzeydoğusundaki ilerlerken Rusya’nın desteklediği rejim güçleri de söz konusu bölgeyi ele geçirmeye çalışıyor. DEAŞ’ın, büyük bölümünü işgal ettiği il kırsalından çatışmadan çekilmesiyle PKK/PYD, yaklaşık 56 kilometre derinlikteki bölgeyi ele geçirdi. İki gün önce Rusya’ya ait olduğu iddia edilen savaş uçaklarının YPG militanlarını vurduğu ve çok sayıda teröristin öldüğü iddia edilmişti. İki süper gücün arasında iplerin yeniden gerilmesine yol açan Deyre’z-Zor, 11 önemli petrol yatağı ile dikkat çekiyor. En büyüğü El-Ömer olmak üzere ülkenin en verimli petrol sahaları Fırat Nehri’nin doğusunda yer alıyor. Deyre’z-Zor’u ikiye bölen Fırat Nehri’nin doğusundaki El-Ömer, Tanak, Vard, Afra, Kevari, Cafra, Carnuf, Azrak, Kahar, Şueytat ve Galban petrol sahaları, tahmini hesaplamalara göre Suriye’nin enerji kaynaklarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Son 3 yıldır DEAŞ, söz konusu petrol sahalarından milyonlarca dolar gelir elde etmişti. 

HASEKE’DE 350 KÜÇÜK KUYU
Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, PKK/PYD hâlihazırda Suriye’nin kuzeyindeki Haseke’de küçük çapta yaklaşık 350 kuyuyu elinde tutuyor. Örgütün bu kuyulardan günlük 35 bin varil petrol elde ettiği örgüt elebaşlarınca ifade ediliyor. Terör örgütü, çıkardığı ham petrolün büyük kısmını rejime satarken kalanını kendisi kullanıyor. PKK/PYD, petrolün varilini, savaş ortamı sebebiyle ortalama petrol fiyatının üstünde, yaklaşık 70 dolardan satabiliyor. Örgüt böylece, yalnızca Haseke’deki kuyulardan aylık ortalama 70 milyon dolar gelir sağlıyor. PKK/PYD, Deyre’z-Zor’daki operasyonla ilin güneydoğu ucunda Irak’a komşu Elbu Kemal şehrine uzanan hattaki sahaları da ele geçirirse günlük petrol üretiminin ve gelirinin üç katına ulaşması bekleniyor.

SU KAYNAKLARI DA ELİNDE
Suriye topraklarının yüzde 23’ünü işgal eden PKK/PYD, ABD’nin askerî desteğiyle ülkenin en büyük üç barajını ele geçirmişti. Terör örgütü, Halep’in doğusundaki Tişrin, Rakka’nın batısındaki Tabka ve Baas barajları sayesinde Suriye’nin hidroenerji potansiyelinin yüzde 70’ini kontrol ediyor. PKK/PYD, ülkenin kuzeyindeki tarım arazilerinin de yüzde 60’ını işgal ediyor.

Çatışmasızlık bölgesine saldırı
Suriye’de Beşar Esad güçlerinin, başkent Şam’da “çatışmasızlık bölgeleri” içinde yer alan Doğu Guta’ya füzeyle saldırdı. Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) Basın sorumlusu Ömer Ebu Ubeyde, “Rejim güçleri Duma ilçesinin Kefer Batna ve Sakba beldelerine ‘fil’ adı verilen sanayi yapımı füzelerle saldırdı. Bir çocuk öldü, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 11 sivil yaralandı” dedi. Doğu Guta, Türkiye, Rusya ve İran’ın 3-4 Mayıs’taki Astana toplantısında belirlediği 4 çatışmasızlık bölgesi içinde yer alıyor. Rusya, bölgede ateşkesin 22 Temmuz’da yürürlüğe girdiğini duyurmuştu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...