Kahve artık Toroslar'dan gelecek!

Düzenleyen:
Kahve artık Toroslar'dan gelecek!

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de ithalatına önemli rakamlar ödenen ve birçok insanın günlük yaşamında olmazsa olmazları arasında yer alan kahvenin fidesi, Mersin'in Toroslar Belediyesi ekipleri tarafından sera şartlarında yetiştirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011-2015 döneminde  ithalatına 1 milyar 12 milyon dolar ödenen kahvenin Türkiye'de tüketimi de her  geçen gün arttı. İthalatının büyük bir bölümü  Brezilya'dan yapılan kahveyi Mersin'de  yetiştirmek isteyen Toroslar Belediyesi ekipleri, daha önce üretiminde başarılı  oldukları ejder meyvesi, goji berry, pasiflora ve dikenli inciri örnek alarak  kahve üretimi için de çalışma başlattı.Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, 3 ay önce ekimini yaptıkları  kahvenin tomurcuklanıp fide haline geldiğini gözlemledi. Ekipler, fidesini yetiştirmeyi başardıkları kahveyi çoğaltıp  çiftçilere alternatif ürün olarak dağıtmayı hedefliyor.Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, AA muhabirine yaptığı  açıklamada, çiftçilerin vizyonunu genişletmek, az topraktan çok daha fazla ürün  almaları için birçok meyve üzerinde çalışma yaptıklarını söyledi.

ÇİFTÇİLERİ YÖNLENDİRİYORUZ

Bugüne kadar ejder meyvesi, goji berry, pasiflora ve dikenli incir  üzerinde yaptıkları çalışmalarda başarılı olduklarını anlatan Tuna, "Verim  alabildiğiniz takdirde bunlar çok değerli ürünler. Mesela 1 dönümlük bir yerde  sera şeklinde yapılmış ejder meyvesinde yaklaşık 10 bin ile 14 bin arasında ürün  alınabiliyor. Mersin'de de biz bunu gerçekleştirebilirsek 10 bin tane ürün aldığınızda yılda yaklaşık 140 bin lira gibi değer yapıyor. Bu da bir ailenin geçimi noktasında önemli bir katkı. Biz bunun Ar-Ge çalışmasını yapıyoruz ve çiftçileri bu yönde yönlendiriyoruz " dedi.

Tamamı ithal edilen kahveyi yetiştirmek için de çalışma  başlattıklarını ifade eden Tuna, şöyle konuştu:

"Kahve Brezilya'da veya Kolombiya'da yetişiyorsa tropikal iklim  şartlarına haiz olan Mersin'de de yetişebilir mantığıyla bakıp bunun Ar-Ge  çalışmasını yaptık. Şu anda başarılı olduk ve kahve fidesini yetiştirdik. Artık  kahve Yemen'den gelir sözünü 'Kahve Toroslar'dan Gelir' diye değiştireceğiz.  Bunun için arkadaşlarımız çalışmalarını yürütüyorlar. Sera ortamında deneyeceğiz.  Genelde o şekilde yetiştiriliyor. Sıfır veya 3-4 dereceleri görmemesi gerekiyor.  Çünkü ılıman iklim ürünü. Bu şartları yakalamamız ve kış şartlarında soğuktan  kurumaması lazım. İnşallah biz bundan ürün alabileceğiz, hedefimiz bu. Yüzde 100  başarılı olmak niyetindeyiz. Sonucu merakla bekliyoruz."

PİYASANIN DAHA AÇ OLDUĞU ÜRÜNLERİ YETİŞTİRMENİZ LAZIM

Tuna, yine Ar-Ge çalışmaları kapsamında ürettikleri pasifloranın da üzerinde çalıştıklarını, yetiştirdikleri ürünü çoğaltıp vatandaşa da vermek  istediklerini aktardı.Narenciye fiyatlarının son yıllarda tarım girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen değişmediğini vurgulayan Tuna, "Muz, kivi, avakado gibi  piyasanın daha aç olduğu ürünleri arz etmeniz, yetiştirmeniz lazım. İşte bu anlamda çalışma yapan arkadaşlarımız var. Sera şartlarında Mersin'de de artık  ciddi anlamda muz üretimi yapılıyor. Bunları çoğaltmamız lazım. Bu ürünlere talep  fazla, değeri yüksek. Çiftçilik ölmesin, üretime devam etsin ki bu millet  ithalatla uğraşmasın." diye konuştu.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...