Önce Trump sonra Putin

Düzenleyen:
Önce Trump sonra Putin

GÜNDEM Haberleri

Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump ile yaptığı kritik görüşme sonrası Rus lider Putin sürpriz bir kararla Ankara’ya gelme kararı aldı.

Çetiner Çetin ANKARA
Akdeniz, Orta Doğu ve Karadeniz havzasında son 4 aydan bu yana yaşanan baş döndürücü değişim ve güç dengeleri ile birlikte bölgesel diplomasinde de baş döndürücü hareketlilik yaşanıyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yaptığı kritik görüşme sonrası önümüzdeki hafta sürpriz bir kararla Ankara’ya gelmesi beklenen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir araya gelecek. 
Ekim ayının ikinci haftasında yapılması planlanan İdlip operasyonunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki görüşmede ana gündem olacağı ifade edilirken, Suriye’nin geleceğine dair iki temel konuda Moskova ve Ankara’nın bir yol haritası belirleyeceği ve yol haritasını takvimlendireceği öğrenildi. Gündem başlıkları içinde Orta Doğu ve Akdeniz havzasında yer alan doğal gaz enerji konularının gündemde yer alacağı ifade ediliyor.
Önümüzdeki hafta Perşembe günü Ankara’ya gelmesi planlanan Putin’in ajandasındaki gündem başlıkları oldukça yoğun. Suriye’de toprak bütünlüğünün sağlanması ve ülkenin normalleşme sürecine evrilmesine, geçiş süreci ve muhaliflerin durumuna dair Moskova’nın hazırladığı iki eylem planını Ankara’ya sunması bekleniyor. Rusya, Türkiye ve İran’ın garantörlüğünün yer alacağı eylem planının son şeklinin Ankara’da verilmesi planlanıyor. Zira Moskova-Ankara hattında varılan uzlaşmanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran ziyareti sonrasında sürecin başlatılması öngörüldüğü kaydedildi.  
Daha önce Astana’da sürdürülen 6 toplantı sonrasında Suriye’deki çatışmasızlık alanlarına dair varılan anlaşmanın bir adım önüne geçmek üzere harekete geçen Moskova ve Ankara Suriye’nin toprak bütünlüğünü temel alan bir yol haritası belirlemeye çalışıyor. 
S-400’lerin durumu ve finansmanının da Erdoğan-Putin görüşmesinde ele alınacağı belirtiliyor. İki liderin görüşmesinde füzelerin satışı üzerinden Türkiye’nin NATO ve müttefikleri nezdinde gördüğü tepkilerin de dikkate alınarak siyasi olarak ekstra indirim talebinin gündeme alınabileceği belirtiliyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...